A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

TUDOMÁNYOK HATÁRAIN V. évfolyam

november 27, kedd, @ 17:30 - 19:00

A Földön kívüli élet (keresése)

A világ figyelmét felkeltette az a hír, amikor a NASA két évvel ezelőtt bejelentette, hogy egy évtizeden belül valószínűleg Földön kívüli életre utaló jelet fognak találni a Világűrben, egy-két évtizedre rá pedig bizonyítékuk is lehet erre. A Naprendszeren belül erre a Mars az esélyes, ami bizakodással töltheti el a jövő emberiségét, hiszen e bolygó elvileg akár menedéket is nyújthat az embernek, ha a földi viszonyok esetleg elviselhetetlenné válnának. Egyenesben láttuk a Curiosity rover leszállását a szomszéd égitestre, a kutatók pedig nemrég óriási felszín alatti jégkészletek nyomára akadtak, és az egykori víz nyomai is sokasodnak. Az ősi állóvizek sok kémiailag „hasznos” anyagot tartalmazhattak, és nagy valószínűséggel a következő expedíciók szerves anyagot találnak majd a bolygón. A légkörben már kimutatták a metánt. Számítások szerint, hozzánk hasonló bolygó mintegy 100 milliárd lehet a Világűrben, így megvan annak a matematikai valószínűsége, hogy élet másutt is kialakulhatott. Ezek a távoli utazások a mai technikával megoldhatatlanok, de a Mars nem elérhetetlen számunkra. Az élet kereséséről aktuális információkat hallhatunk ezen az előadáson.

Előadó: dr. Keresztúri Ákos geológus, hidrológus, PhD földtudományok, az MTA CSFK tudományos főmunkatársa, a Nyugat-magyarországi Egyetem és az ELTE egyetemi oktatója

Details

Start:
november 27, kedd, 17:30
End:
november 27, kedd, 19:00