A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

TUDOMÁNYOK HATÁRAIN V. évfolyam

január 8, kedd, @ 17:30 - 19:00

A jövő társadalma

Sosem foglalkozott még annyit a tudomány azzal, hogy milyen közösségi formában éli majd jövőjét az ember. Az elég egyértelművé vált napjainkra, hogy az elmúlt századokban megélt társadalmi-gazdasági formáció kimerítette lehetőségeit, és válságos szakaszában van. A modernizáció által előkészített 4. ipari forradalom előestéjén számtalan nemzetközi tudományos fórum elemzi azt, hogy a jelenleg nyomuló globalizáció vajon új társadalmi formációvá, megoldássá válik-e, áldás lesz-e, vagy történelmi zsákutca csupán. Alapkérdés, hogy egyáltalán képes-e az ember befolyásolni ezt a dinamikus globalizációs folyamatot. Ahogy a tőke nemzetközivé vált, megvalósult a nemzetközi kooperáció. Ez nemzetközi hálózatok kialakulásával járt, aminek a vetülete lassan, de fokozatosan megjelenik a gondolkodásunkban is. Az információrobbanás, az energiakérdés, a környezetvédelem, az elmaradott országokból megindult népesség-elvándorlás, az innováció eredményeihez való hozzájutás – nem beszélve a béke kérdéséről – mind olyan tényezők, amelyek csak globális keretek között oldhatók meg. Milyen lesz ez a társadalom: demokratikus berendezkedésű, autoriter rendszer, szociális gazdaság? Lesz-e elfogadott hegemón világhatalom, lesznek-e még nemzetállamok? Milyen hatása lesz az új társadalomnak a jövő emberére: elgépiesedik-e, boldog lesz-e benne? Mi lesz a szerepe az örök emberi vágyódásoknak? Mi lesz az újkori eszményekkel, a szabadsággal, az igazságossággal, az egyenlőséggel, az emberi jogokkal? Milyen lesz a kultúra: lokális, egységes, planetáris?

Előadó: dr. Csepeli György szociálpszichológus, szociológus, az MTA doktora, az ELTE Szociológiai Tanszék professor emeritusa, az iASK (Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete) vezető kutatója

Details

Start:
január 8, kedd, 17:30
End:
január 8, kedd, 19:00