A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

TUDOMÁNYOK HATÁRAIN V. évfolyam

február 5, kedd, @ 17:30 - 19:00

A növényi intelligenciáról

Hogyan éreznek és gondolkodnak a növények? Meglepő maga a kérdés is, hiszen az az arisztotelészi vélekedés, miszerint a növények az élettelen tárgyak és az érzékelő állati lények között állnak, még manapság is általánosan elterjedt. Ráadásul sokan gondolják azt, hogy a növények mint alacsonyabb rendű élőlények egyáltalán nem érdekesek, és nem is méltóak az emberi figyelemre. Ennek egyszerű az oka: a növények életstratégiája „gyökeresen” eltér a miénktől. Többek között nem mozognak, ami számunkra a környezetre adott reakció, a viselkedés alapja. Ezen túl is, a növények mindent máshogy oldanak meg, mint az állatok és az ember. A növényeknek nincsenek például érzékszerveik és nincs idegrendszerük, így hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy a környezetüket nem vagy alig érzékelik, és nem képesek bonyolult viselkedésre. Egyre több megfigyelés támasztja azonban alá, hogy a növények is legalább olyan komplex módon érzékelik a környezetüket, és értékelik az abban elfoglalt helyüket, mint az állatok. Képesek a különböző környezeti jeleket összefüggéseikben feldolgozni, azokra „emlékezni”, valamint „tanulni”, és a szerzett információkat egymással kommunikálni. A növények érzékelő és információt feldolgozó, valamint kommunikációs képességeit egyes kutatók a tágabb értelemben vett intelligencia jeleinek tekintik.

Előadó: dr. Fehér Attila, a SZTE Növénybiológiai Tanszéke tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA SZBK Növénybiológiai Intézet tudományos tanácsadója

Details

Start:
február 5, kedd, 17:30
End:
február 5, kedd, 19:00