A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:szeptember 03, 2019

ALPOKALJÁTÓL A MONT BLANC-IG

ELŐADÓ: Óvári Árpád

IDŐPONT: csütörtöki napok, 14:30
6 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 4 800 Ft

Az Alpok mintegy 200 000 négyzetkilométer területű, 1200 km hosszan elnyúló, 8 országra kiterjedő hegyvidékét a Keleti-Alpokból kiindulva mutatja be az előadás-sorozat. A legszebb alpesi útvonalakat követve 3000 m fölötti havas hegycsúcsok, gleccserek, a hegyormok lábánál meghúzódó kékeszöld tengerszemek, mély szurdokok, vízesések, élénkzöld havasi legelők mellett szépen rendezett apró alpesi falvak sokszínűségével, műemlékekben gazdag történelmi városokkal ismerkedhetünk meg. A több szemeszterre kiterjedő anyag első része az Osztrák Alpokba vezet.

IDŐPONTOK:
október 24. Írott-kő–Semmering
Az Alpok keleti nyúlványai közé tartozó Kőszeg–Rohoncai-hegységnek a Trianon utáni osztrák–magyar határon emelkedő csúcsa, az Írottkő az Alpokkal történő ismerkedés kiindulópontja. Innen burgenlandi tájakon, a Borostyánkő–Neunkirchen-útvonalon közelíthető meg a sokak által kedvelt téli-nyári üdülőhely, a Semmering. Borostyánkő mellett az út során kihagyhatatlan az Alpok egyik romantikus szurdokvölgye,
a Medve-szurdok.
november 7. A Salza mentén: Mariazell–Admont
Nagy Lajos királyunk emlékeivel találkozunk a Bürgeralpe 1266 m-re emelkedő vonulatainak lábánál, a zarándokhellyé vált Mariazellben, ahonnan a vadvízi evezésről nevezetes Salza folyó mentén, változatos tájakon érjük el az admonti apátságot.
november 21. Steyr–Linz
A Dunába torkoló Enns folyó mentén Steyr és Sankt Florian érintésével Ausztria egy jelentős ipari és kereskedelmi központjába érve, a város nevezetességeivel ismerkedünk.
január 16. Salzkammerguti tóvidék
A Linz és Salzburg közötti tóvidék Ausztria egyik legszebb kistájegysége. A hegyóriások között több mint 70 kisebb-nagyobb tó alakult ki. Ezek egy részét, mint a felfűzött gyöngyszemeket, a Traun folyó köti össze, más tavak mélyen benyúlnak a havas hegycsúcsok közé. Környezetükben számos üdülőhely jött létre, köztük Bad Ischl, amely Ferenc József és Erzsébet királyné kedvelt nyaralóhelye volt. Lehár Ferenc emlékeit a róla elnevezett villa őrzi.
január 30. Salzburg–Dachstein
A Mozart városában tett séta után az Alpok Dachstein csoportjának tájképi szépségeit mutatjuk be. A Gollingi vízesést követően Gosausee és Dachstein gleccserének látványa nyűgözi le a látogatót. A „hallstatti kultúra” régészeti feltárásairól elhíresült, egykor a sóbányászat központjaként működő kisvárosból, Hallstattból kabinos felvonó visz fel a Dachstein tetejére, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező vidékre.
február 13. Ausztria legmagasabb hegyei között: a Gross­glockner Hochalpenstrasse
Az osztrák Alpok legszebb panorámaútja, a Gross­glockner Hochalpenstrasse 48 km hosszan szeli át a Magas-Tauern Nemzeti Parkot. Az alpinisták egyik bázisa felől, Heiligenblutból közelítjük meg az örök hóval borított Gross­glocknert, Ausztria legmagasabb, 3798 m magas csúcsát. A panorámaút egy leágazásáról feltárul a hegycsúcs, alatta a hegycsoportból induló 8,3 km hosszú Pasterze-gleccser. Az út a Hochtor 2504 m-es hágóján át az Edelweiss kilátóponthoz vezet, ahonnan 30 háromezer méternél magasabb hegycsúcsra nyílik kilátás. Az út Grossarl síparadicsomának bemutatásával zárul.