A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:szeptember 03, 2019

AZ IDŐSKOR ÉS EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMÁI Előadás-sorozat 50 év felettieknek

ELŐADÓ: Prof. Dr. Birtalan Ivan Thomas PhD, az orvostudomány kandidátusa, az MTA köztestületének tagja

IDŐPONT: csütörtöki napok, 15 óra
6 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 1 800 Ft (napijegy: 400 Ft)

A sorozat azokkal a speciális egészségügyi problémákkal és témákkal foglalkozik, amelyek a nyugdíjas korosztályt leginkább érintik. Az emberi életszakaszok áttekintése után az idős- és szépkori szervi-szervrendszeri elváltozásokkal, az agy és az idegrendszer természetes öregedésével, a betegségek (demencia, depresszió, szklerózis stb.) megjelenésével, illetve a megelőzéssel, a kezelési lehetőségekkel foglalkozunk. Áttekintjük a tüdő, a szív és a keringés működését és betegségeit. Ismertetjük a gender-medicina jelentőségét az időskorban, a hormonális elváltozásokat, kiemelten foglalkozunk a mozgásszervi problémákkal, végül az idős emberek érzékszervi betegségeiről ejtünk szót. Sorra vesszük a megelőzési lehetőségeket. Az előadások végén az előadó válaszol a felmerülő kérdésekre, interaktív konzultációra ad lehetőséget. A kurzus során tágabb keretek között is bemutatjuk az egészségügy szervezetét, működését Magyarország, az Európai Unió és a világ országainak összehasonlításával.

IDŐPONTOK:
október 17. Életszakaszok, időskori problémák, az agy
Az emberi életszakaszok áttekintése után az idős- és szépkori szervi-szervrendszeri elváltozásokra fókuszálunk. Foglalkozunk az agy és az idegrendszer természetes öregedésével, a betegségek (demencia, depresszió, szklerózis stb.) megjelenésével, illetve a megelőzés, a kezelések lehetőségeivel, hatékonyságával.
október 31. A tüdő, és szív és a keringés
Áttekintjük a tüdő, a szív, a vér- és nyirokkeringési rendszerek működését és betegségeit. Kiemelten ismertetjük a gender-medicina jelentőségét az időskorban, a hormonális elváltozások befolyását az idős- és szépkorú nőknél, férfiaknál, valamint a gyógyszerek és a segédeszközök speciális használatát. Beszélünk az időskori nemi és húgyúti szervek leépüléséről, a libidóról és ezek kezelési lehetőségeiről.
november 28. Mozgásszervi elváltozások
Az előforduló mozgásszervi, ízületi, izom-, porc- és csont- (fog-) elváltozások is az időskor megkeserítői, így annak fontos témái. Végül összefoglalásként a megelőzési lehetőségeket vesszük sorra: táplálkozás, sport, mozgás, mentális tréning stb.
január 9. Az érzékszervek
Mindenkinél előfordul, így nagy jelentőséggel bír: a látás, a szaglás, a hallás, a tapintás, a bőr és függelékeinek természetes, illetve betegségek okozta elváltozásai.
január 23. Egészségügyi rendszerek nemzetközi összehasonlításban
A kurzus során tágabb keretek között is bemutatjuk az egészségügy szervezetét, működését Magyarország, az Európai Unió és a világ országainak összehasonlításával. Az egészségügyi rendszerek fejlődéséről, jelenlegi állapotáról és a jövőbeli lehetőségeiről értekezünk. Beszélünk nagy, híres orvosainkról: Semmelweis Ignác Fülöpről, Sellye Jánosról, Szentgyörgyi Albertről.
február 6. Összefoglalás
Összefoglalásként a testi, lelki problémák együtthatásáról és a társadalmi, családi befolyásról beszélünk. Kiértékeljük a megelőzési lehetőségeket. Sorra vesszük, hogy ez egyes szervrendszerekre hogyan hat a táplálkozás, a sport, a mozgás, a mentális tréning, a stressz, a distressz, a tanulás stb.