A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:január 28, 2019

AZ OROSZ ZENE TÖRTÉNETE II.

ELŐADÓ: Kocsis Gábor zenetörténész

IDŐPONT: Szerdai napok, 17:30
6 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 4 800 Ft

Az őszi félév során megismert nemzeti-romantikus iskola után tavasszal az orosz zene további alakulását követjük nyomon: a későromantikát és a moderneket.
Szentpéterváron az Ötök, azaz a Balakirev-kör helyét a Belinszkij-kör foglalja el (Glazunov), majd Csajkovszkij nyomán a ’90-es évekre virágba borul a moszkvai iskola is (Rahmanyinov, Szkrjabin). Őket Sztravinszkij munkássága követi az 1910-es években, elemi erejű zenéje az egyetemes zenetörténetre is döntő hatással volt.
A modern zene első nagy hullámát Oroszországban is egyfajta neo­romantika váltja fel (Prokofjev, Hacsaturján), majd a szovjet érával szinte egyidőben kezdi meg pályafutását a század legellentmondásosabb zeneszerzője, Dmitrij Sosztakovics. A körülötte kialakult polémia mára sem enyhült.
Az évadot a kortárs zenére való kitekintéssel zárjuk, s reméljük, az említett óriások mellett olyan kevésbé ismert szerzőkre is sor kerülhet, mint Nyikolaj Medtner, Nyikolaj Roszlavec vagy Alekszander Moszolov.

IDŐPONTOK:
február 20. Szkrjabin, Rahmanyinov
március 6. Sztravinszkij 1.
március 20. Sztravinszkij 2.
április 3. Prokofjev, Hacsaturján
április 17. Sosztakovics
május 15. Usztvolszkaja, Gubajdulina, Schnittke