A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:január 28, 2019

A FELKELŐ NAP RAGYOGÁSA JAPÁNBAN II.félév

TÉMAFELELŐS: Dr. Vihar Judit japanológus

IDŐPONT: Szerdai napok, 17:30
6 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 4 800 Ft

Mindaz a csoda, amelyet Japánról képzelünk, megelevenedik a hallgatóság előtt Japánról szóló előadás-sorozatunk II. félévi anyagában is. Japán az ellentétek országa: sok minden megtalálható itt, és mindennek az ellentétével is találkozhatunk. Régmúlt és jelen, hagyomány és modernség továbbra is feltárul az előadások során. Jöjjön el, hallgassa meg naprakész előadásainkat a legkiválóbb magyar japanológusoktól, ahol Japánnal kapcsolatos kérdéseire autentikus válaszokat kaphat! Várjuk szeretettel erre a nagy utazásra térben és időben!

IDŐPONTOK:
február 20. Japán gazdasági élete
Hogyan lett a II. világháború után oly szegény országból napjainkra a világ harmadik leggazdagabb országa? Miként tudott ugrásszerűen fejlődni a japán gazdaság, és milyen gazdasági kilátások várnak a japánokra a jövőben.
Előadó: Kiss Sándor, a Magyar–Japán Gazdasági Klub elnöke

március 6. Japán geopolitikai helyzete, társadalmi problémái
Milyen Japán geopolitikai helyzete? Milyen a kapcsolata a többi országgal? Mi jellemző a mai japán társadalomra, és milyen társadalmi változások jöttek létre a 21. században?
Előadó: Dr. Gergely Attila szociológus, egyetemi adjunktus, Károli Gáspár Református Egyetem

március 20. A szépség kultusza a japán vallásokban

A másfél évezredre visszatekintő japán költészet a japán lélekből fakad. Tömörsége, gazdagsága, sokszínűsége miatt a haiku műfaja elterjedt az egész világon, és nálunk Magyarországon is közkedvelt. Fedezzük fel a japán költészet gyöngyszemeit, ezeket a szavakba öntött csodás képeket, melyek megőrizték a természet szeretetét, ugyanakkor a 20. századtól megújulva léptek tovább! A ma emberéhez is szólnak, bölcs gondolataikkal megszépítik az életünket.
Előadó: Dr. Vihar Judit

április 3. A magyar–japán kapcsolatok

Sokunkat érdekli, hogy milyen a viszonya a két országnak, milyen régi időkre nyúlnak vissza a magyar–japán kapcsolatok, és mi várható a jövőben. A 2019-es év jelentősnek ígérkezik, mert idén ünnepeljük a két ország kapcsolatfelvételének 150. évfordulóját, s emiatt nagyon sok japán programmal találkozhatunk.
Előadó: Dr. Wintermantel Péter japanológus, közgazdász

április 17. A japán színház világa: a nó és a kjógen
Bármily furcsa, de elkalauzoljuk Önöket egy 14. századi színházba, ahol nó darabokból láthatunk részleteket: gyönyörű kosztümökben táncoló álarcos színészeket. Emellett a komoly előadásokon kívül megismerkedhetünk a kjógen tenyeres-talpas, vidám világával is.
Előadó: Dr. Vihar Judit

május 15. A japán színház világa: a kabuki és a bábszínház
Végül ellátogatunk a kabuki színházba, amely annyi mindent adott a világ színpadainak: többek között a forgószínpadot a 17. században. De láthatunk japán bábelőadást is, amely a világon a legkifinomultabb bábokkal rendelkezik, amelyeknek szinte minden porcikájuk mozgatható.
Előadó: Dr. Hidasi Judit