A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:szeptember 03, 2019

A FELKELŐ NAP RAGYOGÁSA JAPÁNBAN III.

TÉMAFELELŐS: Dr. Vihar Judit japanológus

IDŐPONT: szerdai napok, 17:30
6 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 4 800 Ft

A japán kultúra nagyon sokban különbözik a mi kultúránktól, annál is inkább, mert Japán 750 éven át el volt zárva a külvilágtól. Így a japánok maguk alakították ki saját kultúrájukat. Sok mindenben átvették koreai közvetítéssel a kínai kultúrát, és az átvett termékeket, szokásokat, viselkedési módokat tökélyre fejlesztették. Emellett sok mindenben az ő alkotókedvük hozott létre új jelenségeket, termékeket, szokásokat. Ilyen volt például a legyező, amit a japánok találtak fel.
A most kezdődő kurzus egyrészt bemutatja, hogy az évszázadok folyamán hogyan alakult a japán történelem, amelynek során békés szakaszok váltakoztak véres háborúkkal. Másrészt ennek művészeti vetületét is megismerhetjük, főként a tekercsképek, a fametszetek világát, de bemutatjuk a virágok szeretetét is az ikebanán keresztül. Egy modernebb művészet, a japán film kiemelkedő darabjai szintén bemutatásra kerülnek. Hallgatóink megismerkedhetnek a sajátos japán öltözködés fejlődésével is az évszázadok alatt.

IDŐPONTOK:
október 16. Japán történelem 1.
Előadó: Dr. Lázár Marianna
október 30. Japán történelem 2.
Előadó: Dr. Lázár Marianna
november 13. A japán művészet története
Előadó: Dr. Lázár Marianna
november 27. A japán film
Előadó: Dr. Vihar Judit
január 8. Az ikebana, a virágrendezés művészete
Előadó: Hajnal Krisztina
január 22. A japán öltözködés művészete
Előadó: Dr. Vihar Judit