A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:augusztus 29, 2018

A FELKELŐ NAP RAGYOGÁSA JAPÁNBAN

TÉMAFELELŐS: Dr. Vihar Judit japanológus

IDŐPONT: Szerdai napok, 17:30 óra
6 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 4 800 Ft

Mindaz a csoda, amelyet Japánról képzelünk, megelevenedik a hallgatóság előtt Japánról szóló előadás-sorozatunkban. Régmúlt és jelen, hagyomány és modernség tárul fel az előadások során, ahol választ kapunk arra, hogy miért a japán kalligráfia a legbonyolultabb és a legváltozatosabb írás, miért Tokióban van a legtöbb Michelin-csillagos étterem a világon, miért volt a 12. században minisztériuma a japán költeményeknek, miket írnak a japán írók a szamurájokról és a gésákról. És végül hogyan élik mindennapjaikat a világ harmadik leggazdagabb államában, ahol már 60 000-nél is többen vannak a 100 év felettiek.
Jöjjön el, hallgassa meg naprakész előadásainkat a legkiválóbb magyar japanológusoktól, és Japánnal kapcsolatos kérdéseire autentikus válaszokat kaphat. Várjuk szeretettel erre a nagy utazásra térben és időben!

IDŐPONTOK:

október 17. Japán írásművészet
A japán írás a világon a legbonyolultabb, és talán a legszebb. Kétféle szótagírásból és fogalmakat kifejező úgynevezett kandzsi írásjegyekből áll. Ezek mellett még a latin betűket is szokták használni. Ezen írásjegyek különleges kapcsolódásáról, az egyes szavak kiejtéséről hallhatnak előadást. Megismerhetik az írás több mint ezeréves eszközeit, és betekinthetnek a japán írás rejtelmeibe a gyakorlatban is. Próbálják ki magukat!
Előadó: Zopcsák Ferenc

október 31. A japán kultúra rejtelmei
A hagyományos japán kultúra másfél évezredre tekint vissza. Hagyományait érzékenyen őrzi és az új kihívásoknak megfelelve átemeli napjaink megújult kultúrájába is. A krizantém és a kard művészete tovább él a hagyományos művészetekben, de megjelenik a képregényekben és az animációs filmekben is. Ezeket a művészeteket áthatja a buddhizmus eszmeisége. A különböző japán művészeteket a gyakorlatban is bemutatjuk. Nézzék meg és élvezzék őket!
Előadó: Dr. Vihar Judit

november 14. Japán gasztronómia
A japán gasztronómiát az egész világon elismerik. Tokióban található a világon a legtöbb Michelin-csillagos étterem. De nemcsak a szusiról híres a japán konyha, nagyon sok más ételük ismert. A japánok híresek arról, hogy egészségesen étkeznek: egy-egy ebédnél, vacsoránál hét különböző zöldséget is elfogyasztanak – persze mindegyikből csak egy falatnyit. Japánban élnek a legtovább a Földön az emberek, és elhízottakkal sem lehet náluk találkozni. Ismerjük meg a legnevezetesebb japán ételeket, és legyünk egészségesek tőlük mi is!
Előadó: Dr. Sato Noriko

november 28. Japán költészet
A másfél évezredre visszatekintő japán költészet a japán lélekből fakad. Tömörsége, gazdagsága, sokszínűsége miatt a haiku műfaja elterjedt az egész világon, és nálunk Magyarországon is közkedvelt. Fedezzük fel a japán költészet gyöngyszemeit, ezeket a szavakba öntött csodás képeket, melyek megőrizték a természet szeretetét, ugyanakkor a 20. századtól megújulva léptek tovább! A ma emberéhez is szólnak, bölcs gondolataikkal megszépítik az életünket.
Előadó: Dr. Vihar Judit

január 9. Japán próza
A japán próza remekeit, a naplókat, eseményeket, regényes történeteket először a japán nők írták le japán nyelven. A világ első hosszabb lélegzetű története is japán: a Gendzsi regénye, amely már több mint ezeréves. A japán próza megörökítette a középkor és a modern kor világát, a szamurájok harcait, a teaházakban dúló szerelmeket. A mai irodalom viszont a legújabb kor elé tart tükröt: megelevenednek vicces történetek és halálosan szomorú események. Ezekből fogunk csemegézni, és megismerjük a japán életet és a japán lelkeket.
Előadó: Dr. Vihar Judit

január 23. A mai japán társadalmi viszonyok
Az előadás a japán emberek mindennapi viszonyaiba enged bepillantást. Hogyan élnek, miként oldják meg lelki problémáikat a japánok, vagy ha ez nem sikerül, milyen életformát folytatnak? Hogyan élik meg ünnepeiket, melyek nagyban különböznek a mieinktől? Milyenek a családi kapcsolataik, hogyan viszonyulnak az öregekhez? Milyen a japánok viszonya a Japánban élő külföldiekhez? Milyen a nők szerepe ebben a tár­sadalomban? Hogyan élik meg a japánok a természeti csapásokat? Ismerjék meg ennek a világnak a mikrokozmoszát, szeressék meg a felkelő nap országát!
Előadó: Dr. Hidasi Judit