A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:szeptember 03, 2019

A FIATALOKAT ÉRINTŐ EGÉSZSÉGÜGYI ÉS CSALÁDTERVEZÉSI PROBLÉMÁK Eladás-sorozat 18-45 éveseknek

ELŐADÓ: Előadó: Prof. Dr. Birtalan Ivan Thomas PhD, az orvostudomány kandidátusa, az MTA köztestületének tagja

IDŐPONT: csütörtöki napok, 17:30
6 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 1 800 Ft (napijegy: 400 Ft)

Az előadás-sorozat a fiatalokat érintő, elsősorban a családtervezéssel kapcsolatos egészségügyi problémákra fókuszál. A témák között szerepel az örökletes és szerzett betegségek, illetve a fertőző és nem fertőző betegségek mellett a hormonrendszer, a terhesség és a terhesgondozás, a nemi betegségek bemutatása, majd a családtervezés kapcsán foglalkozunk a demográfiai helyzettel is. Az előadások végén az előadó válaszol a felmerülő kérdésekre, interaktív konzultációra ad lehetőséget. A kurzus során tágabb keretek között is bemutatjuk az egészségügy szervezését, működését Magyarország, az Európai Unió és a világ országainak összehasonlításával.

IDŐPONTOK:
október 17. Életszakaszok, örökletes és szerzett betegségek, gender-medicina
Az emberi életszakaszok áttekintése után a fiatal felnőttek szervi-szervrendszeri működésére, illetve elváltozásaira fókuszálunk. Tárgyaljuk az örökletes és szerzett betegségeket. Szétválasztjuk és elemezük a „gender-medicina” szerepét a nők és férfiak vonatkozásában.
október 31. Fertőző és nem fertőző betegségek, a neuro-endokrin rendszer
A fertőző és a nem fertőző krónikus betegségeket vesszük sorra. Foglalkozunk a testi-lelki változások mögött álló neuro-endokrin rendszer működésével, az előforduló betegségekkel, valamint a hipotalamusz és a hipofízis pajzsmirigyre, a mellékvese kéreg- és velőállományára, a férfi-női ivarszervekre való direkt és indirekt hatásával.
november 28. Hormonrendszer, családtervezés
Külön, de egymással összefüggésben tárgyaljuk a férfiak és nők hormonális helyzetét, a pozitív-negatív családtervezést. Foglalkozunk a kívánt és a nem kívánt terhességekkel, azok elősegítésének, illetve megelőzésének módszereivel. Felsoroljuk a ma ismert metodikákat, és értékeljük előnyüket, illetve hátrányukat. Beszélünk a lombikbébik és a különböző művi terhességek lehetőségeiről.
január 9. Nemi betegségek, várandósság
Őszintén beszélünk a kockázatokról, a fenyegető nemi betegségekről, azok kihatásairól a fiatal párok életére. Szó lesz a terhességről, a terhesgondozásról, a megtermékenyített nők és férfi párjuk szerepéröl a terhesség ideje alatt. Téma lesz még a párok nemi kapcsolata, lelki összetartozása és a társadalomban játszott szerepük.
január 23. A terhesgondozás
A terhesgondozásban felmerülő kötelező, illetve ajánlott vizsgálatok módszereit és kimenetelüket, valamint hatékonyságukat elemezük. (Diabétesz, elhízás, hányás, hányinger, aluszékonyság, az idegrendszer, a szív és a keringés változásai stb.) Érintjük a ma kötelező terhesség alatti vizsgálatok értelmét, módját, kivitelezését és eredményességét.
február 6. A nem kívánt terhesség
Megbeszéljük a terhesség megelőzésének tör­ténelmi és jelenlegi módszereit, a negatív családtervezés módszereit és hatékonyságát, a terhességmegszakítás kockázatát és kivitelezési módszereit elemezük. Értékeljük Európa országainak demográfiai helyzetét. Összefoglalásként sorra vesszük a problémák megelőzési lehetőségeit: táplálkozás, sport, mozgás, mentális tréning, terhestorna stb.