A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:február 13, 2017

KANÁRI-SZIGETEK

ELŐADÓ: Óvári Árpád

IDŐPONT: Csütörtöki napok, 17:30
6 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 4 800 Ft

A Spanyolországhoz tartozó szigetcsoportot évente sok százezer turista keresi fel. Az óceánból meredeken kiemelkedő sziklafalak vad szurdokokkal tagolt hegyvidékei, hófödte vulkáni kúpjai, az egykor mindent elborító láva megkövült alakzatai, dús növényzete, máshol sivatagos tájai, az év minden szakában kellemes mediterrán klímája méltán teszi az üdülni vágyók és túrázók kedvelt úti céljává. Az előadás-sorozat több szigetre kalauzolva mutatja be a Kanári-szigetek természeti szépségeit, változatosságát és helyi nevezetességeit.IDŐPONTOK:

március 23. Tenerife I.
Afrika partjaitól nyugatra az Atlanti-óceánból kiemelkedő, Kanári-szigeteknek nevezett vulkanikus szigetcsoport főszigetének életébe nyújt bepillantást az előadás. Innen kiindulva csillagtúrák keretében ismerkedünk meg egyes szigetek változatos mediterrán világával.

április 6. La Gomera
Hajóval érkezünk San Sebastiánba, a sziget köz­pontjába. Kolumbusz útban Amerika felé itt pihent meg utoljára, mielőtt átkelt az Atlanti-óceánon. Egy körutazást teszünk a szigeten, melynek során az UNESCO Világörökségéhez tartozó Garajonay Nemzeti Park „Boszorkány”-erdejét és a vadságában szép, örökzöld sziget felejthetetlen kilátást nyújtó sziklaszirtjeit látogatjuk meg.

április 20. La Palma
Áthajózva La Palma szigetére Los Cancajos üdülőövezetében az egykori vulkáni tevékenység révén a tengerbe ömlött láva és tengervíz találkozása során kialakult fantasztikus sziklaalakzatokat tanulmányozhatjuk. Körutazásunk alkalmával a Caldera de Taburiente Nemzeti Park óriás kráterét tekintjük meg. Utazásunk ezen része a sziget központjának, Santa Cruz de la Palma városlátogatásával fejeződik be.

május 4. Tenerife II.
Visszatérve Tenerifére a szigetcsoport legnagyobb vulkánjának, a Teidének (3718 m) bizarr andezit szikláit, a csúcs alatti régióban kialakított Teide Nemzeti Park változatos tájait járjuk be.

május 18. Gran Canaria
Újabb kirándulás során a szigetcsoport harmadik legnagyobb szigetének kedvelt üdülőközpontját, a Playa del Inglést ismerjük meg. A főváros, Las Palmas után a körutazáson feltárulnak a sziget változatos tájai. Három kontinens jellemzőivel találkozhatunk: a déli, száraz vidékek Afrikára, a középső hegyvidék meredek sziklafalakkal, mély szakadékokkal tagolt részei az észak-amerikai Sziklás-hegységre emlékeztetnek, míg az északi csapadékos részek Nyugat-Európa tájait idézik.

június 1. Tenerife III.
Ismét visszatérve Tenerifére, a sziget nyugati részén a szép fekvésű Puerto de la Cruzt és a fővárost, Santa Cruz de Tenerifét ismerjük meg.