A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:január 28, 2019

KOR-KÉPEK II. félév Legenda és mítoszok

ELŐADÓ: Réti Mária művészettörténész

IDŐPONT: Keddi napok, 17:30
6 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 4 800 Ft

Rendhagyó és évek óta tartó művészettörténeti sorozatunk, a „Kor-képek” ebben az évadban is változatos művészeti csemegéket kínál. Az idei tanévben a két félév sorozata két külön témakörön belül kalandozik a művészet és a történelem világában.
Az elmúlt évad egyik teltházas előadása a keresztény kultúrkör egyik legizgalmasabb témájával, a Megváltó Krisztus ábrázolásaival foglalkozott. Az előadás után kapott pozitív visszajelzések és a felmerülő igény kapcsán alakult ki az idei sorozat tematikája, melyben a témát még részletesebben lesz alkalmunk körüljárni nemcsak a művészet, hanem a történelmi háttér és a tudományos kutatások jelenlegi állása szerint is.
A Kor-Képek hagyományainak megfelelően, reflektorunkat azonban nemcsak a szűken vett témákra irányítanánk, hanem szélesebb kultúr- és vallástörténeti, történelmi és nem utolsósorban tudományos területekre is, végig szem előtt tartva azt a régóta megfogalmazott szempontunkat, hogy hogyan igazodjunk el a „szent és profán” képi ábrázolások világában, és mi a jelentése az egyes ábrázolásoknak és szimbólumoknak a képeken.

IDŐPONTOK:

február 26. „Kezdetben vala” – teremtésmítoszok és ábrázolások a vallásokban, az ókori mitológiákban (és a művészetben)
március 12. „És látá, hogy jó” – Michelangelo, a teremtő géniusz és a Genezis a Sixtinában
március 26. „A megérkezett szépség” – női szépségek, halhatatlan szerelmek. „Vallomás ecsettel” (korábbi mini-sorozatunkhoz kapcsolódva) a művészet nyelvén néhány kiemelkedő alkotással.
április 9. „Ozirisz mezeje, a Sztüxön túl, vagy Mennyei Jeruzsálem” – „Élet az élet után”: a túlvilághit a vallásokban (és a művészetben)
április 23. „Herkules munkái” – Istenek és hősök a mítoszokban (és a művészetben)
május 7. „Asszonyunk, Szűz Mária” – Istenanya és Madonna-ábrázolások, valamint az anyaság motívuma a művészetben