A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:szeptember 02, 2019

KOR-KÉPEK – „A RENESZÁNSZ BŰVÖLETÉBEN”

ELŐADÓ: Réti Mária művészettörténész

IDŐPONT: szerdai napok, 17:30
6 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 4 800 Ft

Rendhagyó művészettörténeti sorozatunk, a „Kor-képek” első féléve a reneszánsz korába kalauzol: a „Mesterek és tanítványok” új minisorozatban ennek a nagyszerű kornak történelmét, művészeinek egymásra hatását, műveik megszületését és utóéletét kísérjük nyomon. A témák aktualitását az idei év egyik sztárkiállítása, a Szépművészeti Múzeumban bemutatott Michelangelo és kortársai rajzkiállítás adja, a sorozat záróelőadása egy „virtuális tárlatvezetés” során kíséri végig a nézőket a mester életművének legfontosabb munkáin, bemutatva azok előtanulmányait. Akik lemaradtak a kiállításról, most „pótolhatják”, és részesei lehetnek ennek a csodálatos élménynek.
A „Biblia és művészet” minisorozat a bibliai események hőseinek és hősnőinek történetei által ihletett művészi alkotásokkal foglalkozik. A Kor-Képek hagyományainak megfelelően reflektorunkat a szélesebb kultúr- és vallástörténeti, történelmi és nem utolsósorban tudományos területekre irányítjuk, szem előtt tartva, hogy hogyan igazodjunk el a „szent és profán” művészi ábrázolások, a „kép-írás” szimbólumainak világában.

IDŐPONTOK:
november 6. „Mesterek és tanítványok” – Andrea del Verrocchio és Leonardo da Vinci
november 20. „Mesterek és tanítványok” – Fra Filippo Lippi és Sandro Botticelli
december 4. „Biblia és művészet”– Judit és Holofernész
január 15. „Mesterek és tanítványok” – Michelangelo mesterei, Michelangelo mint mester
január 29. „Biblia és művészet” – Dávid és Góliát
február 12. „A test diadala” – az akt ábrázolása a reneszánszban Michelangelo és kortársainak rajzai alapján. Az előadás „virtuális tárlatvezetés” a Szépművészeti Múzeumban korábbi kiállítása kapcsán.