A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:augusztus 29, 2017

MAGYAR „FOTÓS SZTÁROK” A XX. SZÁZADBÓL

ELŐADÓ: Szarka Klára fotótörténész

IDŐPONT: Hétfői napok, 17:30 óra
6 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 4 800 FtIDŐPONTOK:


november 6. Robert Capa, a kitalált sztár

Hogyan találta ki Friedmann Bandi és Gerda Taro a sztárt, Robert Capát? Tényleg nem ismerte a félelmet a legendás haditudósító? Hamisítvány-e „A milicista halála”? Miért nem lett Ingrid Bergman Capa felesége? A Magnum képügynökség és a Capa-fiúk.

november 20. Párizs szeme: a magyar Brassaï
Halász Gyula, aki nagyon szeretett volna festő lenni, de nem igazán sikerült neki. A bohém fotótéma, a „Párizs, éjszaka” meghozza a sikert. De kell hozzá egy jó képszerkesztő is, ha lehet, magyar – Lóránd István és Brassaï meg a fotóesszé. Picasso barátja és a graffitik első megörökítője franciább a franciáknál?

december 4. Munkácsi movement

Martin Munkacsi vagyis Munkácsi Márton megmozdítja az állóképet. A „Munkácsi movement” fogalom lesz az Egyesült Államokban, ahol Munkácsi meghódítja a magazinokat és a divatszakmát. Mesés honoráriumokat kasszíroz, mindenki őt utánozza. Amikor hazalátogat, a társasági rovatok vezető híreiben szerepel fehér limuzinjával. Aztán elfelejtik és szegényen hal meg. De művei újra híressé teszik – örökzöld mester.

január 15. Kertész, a makacs zseni

Kevés született fotós tehetséget ismerünk. Kertész biztosan köztük van. Már legelső fotói is zseniálisak. Itthon a saját útját járja, majd Párizsban és New Yorkban is. Egyszer ünneplik, másszor vitatják, de életműve a fotótörténet legbecsesebb értékei közé tartozik. Képeiért manapság csillagászati összegeket fizetnek az aukciókon.

január 29. Építész lelkű fotográfus: Lucien Hervé

Nagy tehetsége volt a birkózáshoz, de lehetett volna zongoraművész is. Aztán némi véletlen folytán fotográfussá vált. Végigfényképezte a modern európai építészet jeles alkotásait. Nemcsak Le Corbusier munkatársaként, hanem autonóm fotóművészként is ünnepelték Párizsban. Évtizedekig dacolt a sclerosis multiplexszel, s három évvel 100. születésnapja előtt halt meg.

február 12. Ata Kandó, a hollandok magyar nagyasszonya
Első férje, a villanymozdonyok megalkotójának, Kandó Kálmánnak unokaöccse után maradt rá a Kandó név. Festeni Bortnyiknál tanult, Capa ajánlotta be a Magnum laborjába, s a holland van der Elsken miatt telepedett le Hollandiába. Fotózta az 56-os magyar menekülteket, meseszerű könyvet készített a gyerekeiről, több expedíción vett részt amazonasi indiánok között. Kalandos életű asszony a száznégy éves Ata Kandó, vagyis Görög Etelka.