A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:augusztus 30, 2018

NAPFÉNYES ITÁLIA II. évfolyam

ELŐADÓ: Óvári Árpád

IDŐPONT: Csütörtöki napok, 14:30 óra
6 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 3 000 Ft

A sorozat Toscana további nevezetességeinek megismerésével folytatódik. Történelmi emlékekkel, a román és reneszánsz építészet alkotásaival, a festő- és szobrászművészet remekeivel találkozunk. A II. világháború egyik nagy csatájának színhelyén Monte Cassino újjáépített apátságát, majd Caserta egykori királyi palotáját látogatjuk meg. Nápolyba visszatérve a város magyar vonatkozású történelmi emlékeivel, templomaival és a nápolyi Nemzeti Archeológiai Múzeum leletanyagával ismerkedhetünk meg, amely Pompeji és Herculaneum helyszíni feltárását egészíti ki.

IDŐPONTOK:

október 25. Pisa és Arezzo
Pisa az Arno és a Serchio folyók torkolatvidékén Kr. e. 7. században létrejött településből fejlődött ki. A római időkben tengeri hatalommá vált, mely kivette részét a szaracénok elleni küzdelemben is. A reneszánsz művészet világhírű alkotásai között a Campo dei Miracoli fehér márvány csodái a Ferde Torony, a dóm, a keresztelő kápolna vagy a Campo Santo árulkodnak a város egykori gazdagságáról. Nicola és Giovanni Pisano, Galileo Galilei a művészet és tudomány magas színvonalú művelésének emblematikus alakjai. Az etruszkok által alapított Arezzo városa már a római kort megelőző időkben fegyver-, fém- és kerámiaiparáról vált ismertté. Mindemellett számos híres művész kötődik a városhoz.

november 8. Pistoia és Prato

Pistoia a Kr. e. 2. században alapított katonavárosból tartományi székhellyé fejlődött, a fémmegmunkálásról messze földön ismert volt. Ennek a tevékenységnek csúcspontja az
1287–1456 között több mester által magas művészi fokon kidolgozott 628 alakos, 215×346 cm méretű Szent Jakab ezüstoltár. Prato városa nem rendelkezik olyan régi történelmi múlttal, mint az etruszk–görög vagy római korban alapított toscanai városok. Földrajzi fekvése kapcsán azonban a 18–19. században egy korábbi időből származó várkastély helyén jelentős erősség építése vált szükségessé. A San Stefano dóm a toscanai Mária-kultusz egyik központja, amelyhez Donatello és Giovanni Pisano szobrai, valamint mások mellett Agnolo Gaddi és Filippo Lippi festészete kapcsolódnak.

november 22. San Gimignano és Orvieto

San Gimignano – a tornyok városa. Az egykor védelmi célból vártoronyszerűen kialakított építmények sokasága megmaradt. A város skanzenszerűen őrzi középkori arculatát és hangulatát. Toscana lankáit elhagyva egy hatalmas szikla fennsíkon bontakoznak ki Orvieto városának körvonalai. Legfőbb nevezetessége a dóm, amely nem véletlenül méltó vetélytársa a toscanai katedrálisoknak. Építésén Pisa, Firenze és Siena neves mesterei, művészei dolgoztak. A világhírű mestermű számos más műemlékkel együtt felejthetetlenné teszi a várost.

január 17. Monte Cassino és Caserta

Monte Cassino apátsága a Szent Benedek rend megalapításához kapcsolódik. A II. világháború egy nagy csatájában lerombolták. Újjáépítése után vált ismét látogathatóvá. Caserta a nápolyi Bourbon királyok egykori rezidenciája volt. Európa egyik legnagyobb és legszebb királyi palotája, a versailles-i, szentpétervári és madridi királyi palotákhoz hasonlítható, mely az UNESCO világörökség része. Termei, lakosztályai, berendezései a 18. századi királyi pompát tükrözik.
A palotához tartozó, dombra kapaszkodó hatalmas park ligeteivel, szobraival, vízeséseivel a látványon kívül kellemes kikapcsolódást és kirándulási lehetőséget nyújt a látogatóknak.

január 31. Visszatérés Nápolyba I.

A sorozat korábbi részében villámlátogatás keretében érintettük Nápolyt azzal, hogy Pompeji és Herculaneum feltárási területeinek megtekintése után – egy újabb látogatás keretében –
célszerű magával a várossal is jobban megismerkedni. Ezúttal Nápoly arculatával, néhány nagyobb templomával, műemlékeivel, köztük a Santa Maria Donnaregina templom magyar tör­ténelemhez kapcsolódó emlékeivel ismerkedünk.

február 14. Visszatérés Nápolyba II.
A városlátogatás elengedhetetlen része a nápolyi Nemzeti Archeológiai Múzeum megtekintése. A múzeum fő attrakciója a Vezúv 1979-es kitörésének áldozatul esett települések ásatási leletanyaga. A részben töredékes, részben teljes épségben megmaradt freskók, mozaikok, szobrok kiegészítik a Pompejiben és Herculaneumban látottakat, betekintést adva a római kor 2000 évvel ezelőtt élt embereinek hitvilágába, művészetébe és mindennapi életébe.