A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:január 28, 2019

NAPFÉNYES ITÁLIA III.

ELŐADÓ: Óvári Árpád

IDŐPONT: csütörtöki napok, 14:30
6 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 4 800 Ft

A sorozat folytatódik. A Nemzeti Archeológiai Múzeum megtekintése után egy Pompejiben tett kirándulás során ismereteink az újabb feltárások anyagával egészülnek ki. Végül megtekintésre kerülnek Pompeji a Vezúv árnyékában című fotókiállítás képei, melyek összefoglalják az előadás-sorozat Pompejire vonatkozó részeit. A Pompejiben feltárt falfestmények sokszor utalnak a trójai háború eseményeire. A legenda szerint a trójai háború menekültjei Szicíliában települtek le. Odüsszeusz bolyongásai is kötődnek a szigethez. Ezt a legendás vidéket egy körutazás keretében videofelvételeken mutatják be az előadások.

IDŐPONTOK:
február 28. Visszatérés Nápolyba III.
Folytatjuk a Nemzeti Archeológiai Múzeum egyedülálló gyűjteményének megtekintését. A helyszínekről modern technológiával kimentett szobrok, falfestmények, mozaikok lenyűgözik a látogatót.

március 14. Visszatérés Pompejibe
Nápolyból a Circumvesuviana vasúton közelítjük meg az ásatási helyszíneket. A Pompeji Scavi állomástól a Porta Marina kapun át érjük el az eltemetett város feltárt területeit. Látogatásunk során sok érdekesség mellett a Villa dei Misteri méltán világhírű falfestményeit, a Vettiusok házának különleges dekorációját, a Stabiane fürdők feltárását, végül Pompeji a Vezúv árnyékában című fotókiállítás tárgyhoz kapcsolódó képeit tekintjük meg.

március 26. Szicília I.

Palermo, Szicília mai fővárosa, egykor a Szicíliai-Nápolyi királyság fővárosa volt. Emlékei a normannok korát megelőző időkig vissza. Az előadás megismertet nevezetesebb látnivalóival, Monreal katedrálisával, a változatos Palermo környéki tájakkal, Segesta ősi templomával és a legenda szerint a trójai menekültek által alapított Erice városának szép részleteivel, a tengerparti sókitermelő és borkereskedő központokkal.

április 11. Szicília II.

A sziget délnyugati szögletében Szelinosz görög templomait és a régészeti feltárások helyszíneit járjuk be. A déli partok mentén Agrigentónál a Templomok völgyében ismét görög kultikus emlékekkel találkozunk. Piazza Armerina város közelében a Villa Romana del Casale világhírű mozaikjai között találjuk a híres bikinis lányok ábrázolását, ami világelsőként mutatja be a ma is divatos fürdőruhát.

április 25. Szicília III.
A görögök alapította ősi város, Siracusa óváro­sának számos történelmi emlékével ismerkedünk meg. A görög múltra emlékeztet Archimédesz története mellett Odüsszeusz bolyongásainak a sziget keleti partvidékét érintő legendaköre is. Látogatást teszünk Cataniában, majd egy túra kere­tében feljutunk a ma is aktív tűzhányóra, az Etnára.

május 9. Szicília IV.
Szicília egyik legszebb fekvésű városában, Taorminában a ma is működő, Csontváry festményéről ismert görög színházat látogatjuk meg. A felejthetetlen panoráma után az Alcantara szurdok vadregényes vidékét járjuk be. Messina tartomány nevezetességei közül Tindari emlékeit és kegytemplomát ismerjük meg. A Messinai-szoros és Messina város érintésével Szicíliában tett körutazásunkat Cefalù megtekintésével fejezzük be.