A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:augusztus 29, 2017

NAPFÉNYES ITÁLIA Róma és a Nápolyi-öböl

ELŐADÓ: Óvári Árpád

IDŐPONT: Csütörtöki napok, 17:30
8 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 6 400 Ft

Róma és a Nápolyi-öböl több ezer éves történelmének építészeti és művészettörténeti emlékeivel ismertet meg az előadás-sorozat. Az egykori világbirodalom fővárosának múltja a legendák és mítoszok ködébe vész. A Forum Romanum, a Colosseum, a Pantheon és sok más építészeti emlék, a Capitolium és a Vatikán múzeumai azonban betekintést nyújtanak a múlt legnagyszerűbb alkotásaiba, kézzelfogható közelségbe hozva a XXI. század emberének ezeket a remekműveket. A Nápolyi-öböl életének meghatározó eleme a Vezúv közelsége. A közel 2000 évvel ezelőtti vulkánkitörés során az izzó vulkáni hamu és láva minden életet elpusztítva elborította a környező vidéket. Sok évtizedes ásatási munka eredményeként a felszínre került két római város, Pompeji és Herculaneum középületeivel, villáival, fürdőivel, színházaival, sportlétesítményeivel ismerkedhetünk meg. Szobrok, domborművek, mozaikok, falfestmények, mindennapi használati tárgyak bemutatása teszi felejthetetlenné az egykor virágzó város helyenként csodálatos épségben megmaradt emlékeit.IDŐPONTOK:

október 19. Róma, az örök város I.
Róma hosszú évszázadokon át az ókori világ központja, a középkor óta a kereszténység megerősödése kapcsán az egyházi szervezetek és a világi uralkodók felett álló pápák székhelye volt. Napjainkban a pápai állam jogutódjaként, 1929-ben a városon belül létrejött független Vatikán állam a város szerves része.
Egy művészettörténeti séta keretében a Szent Péter térrel és környékével, a keresztény világ legimpozánsabb templomával, a Szent Péter bazilikával, műkincseivel, Bernini, Michelangelo remekműveivel és más neves művészek alkotásaival ismerkedhetünk meg. Betekintést kapunk a Vatikán állam életébe, majd a Vatikáni Múzeumokban az ókori gyűjtemények görög–római klasszikus alkotásait tekintjük meg. Látogatásunkat Raffaello stanzáival és a Sixtus-kápolna halhatatlan remekműveivel zárjuk.

november 2. Róma, az örök város II.

Római barangolásunkat az egykori Borgo városrészen át, az Angyalvárat érintve a Tiberis, mai nevén Tevere partján folytatjuk, és így érjük el a modern város forgalmas terét, a Piazza Veneziát. A Victor Emanuel emlékműtől utunk az ókori Róma szent hegyére, a Capitoliumra vezet. Legendák és mítoszok lengik körül a hegy történetét, amik kapcsolódnak a Capitolium múzeumainak kiállításaihoz.
Az ókori Róma központja a Forum Romanum volt. A császári Róma egykori győztes csatáira a ma is impozáns diadalívek és a fogadalmi templomok romjai emlékeztetnek. Innen a Via Sacra vezet a Róma jelképévé vált Colosseumhoz.

november 16. Róma, az örök város III.

A világ legismertebb arénája, a Colosseum után Szent Péter egykori börtönének helyén épült templomban Szent Péter bilincseit és Michelangelo Mózes-szobrát láthatjuk. A Piazza della Repubblica, a Piazza Navona, majd a Pantheon után Traianus császár diadaloszlopával és a város további számos műemlékével ismerkedünk meg, nem hagyva ki a Circus Maximust, az ókori városfal maradványait, a Villa Borghese parkját, a Villa Giulia etruszk múzeumát, a Trevi-kutat és a város sok más látnivalóját.

november 30. Nápoly és a Vezúv
Villámlátogatást teszünk a Vezúv lábánál épült Nápolyban. A Vezúv Európa egyik legveszélyesebb vulkánja. A hegy környékén létrejött települések mindennapjainak életét a tűzhányó közelsége határozza meg. Gyakori kitörései közül legjelentősebb a Kr.u.79-es, amelynek következtében Pompejit, Herculaneumot és több más települést tüzes hamu és láva pusztított el, megsemmisítve az élet minden megnyilvánulását. Egy túra keretében, a hegy tetején tárul elénk a vulkáni kráter mélysége és a Nápolyi-öböl szépsége.

január 11. Pompeji I.
Az eltemetett városra a feledés homálya borult, mígnem a XVI. században felfedezték, és
1748-ban a nápolyi király elindította a feltárási munkákat, melyek a XIX. századtól napjainkig folyamatban vannak. A 66 hektár területű városból eddig kb. 45 hektár területet szabadítottak ki. Rendkívül gazdag leletanyag, épületek, teljes utcasorok, a házakon belül megmaradt szobrok, mozaikok, falfestmények kerültek elő. A helyszín bejárásával ezeket a feltárt leleteket mutatja be az előadás.

január 25. Pompeji II. – Herculaneum
Pompeji néhány villájával, színházával, egykori Isis templomával és odeonjával ismerkedünk meg. A folytatásban Herculaneum feltárt épületeit látogatjuk meg. A városfalakon belüli kb. 20 hektár területből eddig 4,5 hektár feltárása történt meg. Szemben Pompejivel, itt nem vulkáni hamu, hanem 16 méter vastag lávaréteg fedte be a tengerpartra épített szabályos szerkezetű római várost.

február 8. Capri szigete
A Nápolyi-öböl déli részén, közel a Sorrentói-félszigethez óriási fehér sziklatömbként emelkedik ki 300-500 méter magas hegyeivel Capri szigete. Kellemes éghajlata, szikláinak festői szépsége teszi a Nápolyba látogató turisták kedvelt úti céljává. Az előadás a sziget természeti szépségeivel és mindennapi életével ismertet meg.

február 22. Amalfi városa és az Amalfi-part
Ez a középkori Amalfi köztársaság fővárosa. Egykor tengeri hatalom volt, nevéhez fűződik a világ első hajózási törvénykönyvének létrehozása. A város a Salernói-öböl északi oldalán 1400 méter magasba nyúló hegyek lábánál, természeti szépségeiről híres partszakaszon fekszik. Az öbölben hajózva luxusvillák sora tűnik fel. A mediterrán táj dús növényzete, a kék ég és a tenger, a hegyre kapaszkodó kis városok hangulata teszi vonzóvá a vidéket.