A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:augusztus 30, 2018

PÓDIUMBESZÉLGETÉS

PROGRAMFELELŐS: Kálóczy Béla

IDŐPONT: Csütörtöki napok, 17:30 óra
3 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: A bemutató előadásokra nem bocsájtunk ki bérletet, azokat bárki látogathatja napijegy vásárlásával (1000 Ft), illetve biankó bérlettel.
Csütörtöki napok, 17:30

Ezen a felületen előzetest kívánunk nyújtani hallgatóinknak a következő félév programjából. Most Pódiumbeszélgetés címen olyan témákat mutatunk be, amelyet megfelelő érdeklődés esetén a következő félévben akár önálló sorozatként is műsorra tűzhetünk.
A pódiumbeszélgetés egy interaktív műfaj, amelyben egy-egy érdekes, ismert személyiséget hívunk meg kötetlen beszélgetésre. A vendég és a moderátor beszélgetésébe bárki bekapcsolódhat, ha a témához mondandója van, vagy kérdezhet, így hallgatóinknak lehetőségük van e program keretében aktív részvételre is. Vendégeink ezúttal a képzőművészet, az irodalomtörténet és a színházi világ ismert szereplői közül kerülnek ki.
A fenti programokra külön figyelemmel várjuk a hallgatók kérdőíves válaszát, véleményét.

IDŐPONTOK:

október 18. Pódiumbeszélgetés Fertőszögi Péterrel
Fertőszögi Péter az egyik legismertebb magyarországi művészeti alapítványnak, a KOGART kuratóriumának elnöke. Az ismert művészettörténésszel elsősorban a műgyűjtésről, az alapítványról és annak létrehozójáról beszélgetünk. Kovács Gábor sikeres vállalkozó volt, aki jövedelmét képzőművészeti alkotásokba fektette, festményeket, grafikákat vásárolt, majd egyre értékesebb gyűjteményét a köz számára is láthatóvá tette. Kiállításokat szervezett, kiállítótermet hozott létre Tihanyban, majd a Várkert Bazárban, ahol egyre rangosabb alkotásokat mutattak be. Saját tulajdonát képező gyűjteményén kívül rendkívül jelentős és értékes alkotásokat hozott a közönség elé. Tihanyban Borsos Miklós alkotásaiból láthatunk egy csodálatosan gazdag állandó kiállítást, emellett a gyűjteményből időszaki kiállítások is láthatók. Budapesten, a Várkert Bazárban állandó kiállítása van a regényes életű és kivételes tehetségű, nemrégen elhunyt Csernus Tibornak, akinek élete nagyobb részét Párizsban kellett leélnie, mert itthon nem látták szívesen. Láthattuk itt az elmúlt években a picassói magasságokba ért Szalay Lajos grafikáit, vagy éppen – ha már említésre került – Picasso néhány alkotását. 2009-től az alapítvány állami OKJ-bizonyítványt adó festménybecsüs képzést tart. Kovács Gábor alapítványa a mai képzőművészeti közélet egyik legrangosabb fóruma. E sorok írása közben még bizonytalan Kovács Gábor részvétele, ám az alapítvány vezető kurátora, a lebilincselő Fertőszögi Péter mindenképpen a szerkesztő beszélgetőtársa lesz. (Igény esetén az ősz folyamán látogatást szervezünk az egyik KOGART kiállításra.)

október 25. Pódiumbeszélgetés Rockenbauer Zoltánnal
Ady Endre és az ő világa mindig érdekelte a verseket kedvelőket. Költészete, amely a 20. század elején bontakozott ki, teljesen újszerű volt a magyar irodalomban. Harcos magyarsága, költői képei, egyéni szimbolikája rajongó híveket, de ellenségeket is szerzett számára. Párizsi utazásaiból, baudelaire-i életviteléből, ismertté vált szerelmi kapcsolataiból csodás költemények születtek. E szabadegyetemi előadásban egy szakavatott íróval beszélgetünk Adyról, feleségéről, Csinszkáról, Csinszka második férjéről, Márffy Ödön festőművészről, de feltűnik környezetükben Babits Mihály és Szabó Lőrinc alakja is. Rockenbauer Zoltán volt kultuszminiszter, művészettörténész több könyvet is írt a fenti szereplők izgalmas együtteséről. A beszélgetést színesítve eredeti dokumentumok, fényképek, festmények is láthatóak lesznek a vetítővásznon, így a vizuális élmények révén még közelebb kerülhetünk a korszak megismeréséhez. Az előadás végén lehetőség lesz könyvet vásárolni és dedikáltatni.
november 8. Pódiumbeszélgetés Orlai Tiborral
A rendszerváltás előtt csak kevesek számára volt ismert a kulturális mecénás vagy a producer fogalma. Ezeket a funkciókat és feladatokat hivatalból a központosított állam látta el több-kevesebb sikerrel, törekedve arra, hogy érvényre juttassa a maga kultúrpolitikai elveit, érdekeit. Itt is – mint sok más területen – a rendszerváltás után nyílt meg a lehetőség arra, hogy ambiciózus vállalkozók, mecénások jelenjenek meg a művészetek területein.
Orlai Tibor azon kevesek egyike, aki vállalkozása jövedelméből produceri irodát hozott létre, és ettől kezdve a színház tölti ki az életét. Rendezőket, színészeket, dramaturgokat és egyéb szakembereket vett maga mellé, szponzorokat keresett, üzletemberekkel tárgyalt, és közben ő maga is színházi szakemberré vált. Producerré, aki drámaírók jogdíjairól egyezkedik, a kiválasztott színdarabokhoz rendezőket, színészeket szerződtet, és mára már kilenc színház játssza az általa létrehozott darabokat. A bemutatók száma eléri az évi 14-et, az egyszerre repertoáron lévő előadások száma 32, az évente játszott előadások száma pedig kb. 450. Produkciói szerte az országban láthatók, az állandó budapesti helyszín a Belvárosi Színház. Darabjai eljutottak több szomszédos ország magyarlakta városaiba, valamint nemzetközi fesztiválokra is. Orlai Tibor életének értelme a színház lett. Boldog ember. Vele beszélget a program szerkesztője. Miről? Természetesen színházról, a kulisszák mögötti világról, élete fordulatairól. Közben videóról láthatjuk néhány produkció érdekes részletét.