A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:augusztus 30, 2018

A TERMÉSZET SORSA ÉS SAJÁT SORSUNK ELVÁLASZTHATATLAN EGYMÁSTÓL Természet- és környezetvédelem – I.

TÉMAFELELŐS: dr. Rodics Katalin biológus, természetvédelmi ökológus, címzetes egyetemi docens (Greenpeace Magyarország Egyesület)

IDŐPONT: Hétfői napok, 17:30 óra
6 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 4 800 Ft

A természetre sokan csupán kikapcsolódásunk – örömteli sétáink, kirándulásaink – helyszíneként tekintenek. Ahol talán nincs is semmi baj, hiszen még most is látunk fákat, bokrokat, s ha szerencsénk van, pár nyulat vagy őzet is. Olykor még halljuk a madarak énekét, s talán némelyiket fel is ismerjük – de az idősebb generáció már észrevette, hogy egyre kevesebben vannak körülöttünk; hogy az Andrássy úti fákról eltűntek a csivitelő verebek, a terekről a galambok, s hogy a budai hegyekben már alig látunk lepkéket a hajdan vadvirágokkal teli réteken. A kertekben virágzó gyümölcsfáink alatt ülve föltűnik, hogy már nem zsonganak körülöttünk a szorgalmas méhek ezrei. Autópályán haladva, vidéken járva a táj mind egyformább: három-négy növényfaj uralja mezőgazdasági területeink legnagyobb részét. Tavasszal kilométereken keresztül minden sárga a hatalmas repceföldektől, aztán kukorica- meg napraforgótáblák kilométerei következnek. Nem kell szakértő szem ahhoz sem, hogy meglássuk: természetes erdeinkben hatalmas, tarra vágott sebek éktelenkednek.
De vajon mi az oka mindennek? Hallunk róla sokfélét. Legtöbbször azt, hogy egyre több ember él a Földön, és kell a hely. De valóban ez az ok? Tényleg az emberiség érdekei állnak e negatív folyamatok hátterében? Nincs más választható út, s csupán tehetetlen személői lehetünk a globális természetkárosító változásoknak? Nos, mindegyik kérdésre ugyanaz a válasz: határozott – és tudományos tényekkel megalapozott – NEM.
Hogy miért nem, hogy igenis lehetne, s hogy hogyan lehetne és kellene másképp – erről szólnak az őszi sorozat elkötelezett, tudós előadói. Arra keresik a választ, hogy hol állunk most, és merre van a kiút a környezeti, társadalmi és gazdasági válságból. Hiszen az egyik jó hír az, hogy van kiút. Még mindig van. A másik fontos, változtatásra ösztönző jó hír és tény, hogy ezeket a folyamatokat minden egyes ember cselekedetei befolyásolni tudják – jó vagy rossz irányba egyaránt. Fontos, hogy minden döntésünkben, cselekvésünkben tudatában legyünk annak, hogy a természet nem – vagy legalább nem csupán – a mi szórakozásunk színtere.
A természet sorsa és saját sorsunk elválaszthatatlan egymástól.

IDŐPONTOK:

október 29.
Milyen fontos természeti értékeket őrzünk a Kárpát-medencében – nemcsak Európa, hanem egész bolygónk számára?
Előadó: Haraszthy László természetvédelmi ökológus, volt természet- és környezetvédelmi szakállamtitkár

november 12. Tengereinkről – amelyeknek minden második lélegzetvételünket köszönhetjük
Előadó: dr. Rodics Katalin

november 26. Cinegékkel és rigókkal az infarktus ellen?! Mindennapi madárvédelem az emberekért
Előadó: Orbán Zoltán ornitológus, szóvivő (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)

január 7.
Miért az ökológiai gazdálkodás az egyetlen járható út az emberiség számára? (Mert a feladat: Földünk és saját egészségünk megmentése.)
Előadó: dr. Rodics Katalin

január 21. Hogyan törjünk ki a fosszilis és nukleáris energia zsákutcájából?
Előadó: Perger András energiapolitikai szakértő, kampányfelelős (Greenpeace Magyarország)

február 4. A GMO-król – zöldszemmel
Előadó: dr. Rodics Katalin