A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:február 05, 2018

VIHAROS IDŐK – FOLYTONOS ÚJRAKEZDŐK

ELŐADÓ: Szarka Klára fotótörténész

IDŐPONT: Hétfői napok, 17:30
4 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 3 200 Ft

IDŐPONTOK:

március 26. Tabák Lajos, a született lázító
A fiatal Tabák kezdőként a ’48-as honvédokat és a világosi mezőt fotografálta buzgó hazafiként. Alig néhány évtized, s Kassák Lajossal együtt dutyiban ülnek, mert Szolnokon lázító fotográfiákat állítottak ki. Mihez kezd az ember, ha az orosz front büntetőszázadát és a tífuszt is túlélve arra tér haza, hogy a felesége nem várta meg, fotográfusi életműve pedig gyakorlatilag meg­semmisült? Újrakezd mindent. Aztán megint és megint, még akkor is, ha már százéves is elmúlt.

április 9. Tiszavárkonytól Montreálig — Várkonyi László titka
Vidéki szegénységből jut el a ’45 előtti felső tízezerig. Horthy István esküvőjének hivatalos fotográfusa, majd csak leleményességének köszönhetően éli túl a vészkorszakot. Tildy Zoltán és Rákosi is igényt tart kamerájára, miközben az Operaház hivatalos fényképészeként képes zenetörténetet ír. ’56-ban irány Kanada, s Montreálban hamarosan megnyílik a Photo Varkonyi.

április 23. Akit évtizedig ünnepeltek: Vadas Ernő
Budai villát vett első nagy nemzetközi díjából. A „magyaros stílus” emblematikus sztárjaként ünnepelték itthon és külföldön, de ez sem mentette meg a munkaszolgálattól. Az ’50-es években pontosan ugyanúgy fényképezett gyárakat és építkezéseket, ahogyan azelőtt vidéki idillt. Mégis, ha azt hinnék, könnyű és sima volt az útja, nagyot tévednének.

május 7. A szabad szemű Hemző Károly
Soha sem sportolt, de az ’50-es években sportfotósként – Puskás, Papp Laci, Gyarmathy Dezső és mások megörökítésével – érte el első sikereit. Aztán a Kádár-kor imázslapjánál, a Magyar Szemlénél a kötelező feladatok mellett fölépítette saját szuverén életművét. A lovak életéről két különleges könyvet is publikált, új szintre emelve az állatfényképezést. Feleségével, Lajos Marival pedig iskolát teremtettek hazai szakácskönyvsorozatukkal.