A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:január 22, 2020

ALPOKALJÁTÓL A MONT BLANC-IG II. félév

ELŐADÓ: Óvári Árpád

IDŐPONT: csütörtöki napok, 14:30
5 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 4 000 Ft

A 2019-ben megkezdett előadás-sorozat folytatódik. Ausztria legszebb alpesi tájai, Tirol, Arlberg, Silvretta sziklacsúcsai, szurdokvölgyei, vízesései mellett, a Bajor Alpok festői vidékeit járjuk be. A téli olimpiák történetéből jellegzetes, virágokkal díszes házairól ismert Garmisch-Partenkirchen, a Füssen környéki királyi kastélyok, majd a Zugspitze égbenyúló hegyorma, Liechtenstein hercegség városképei, Svájc örök hóval borított háromezresei, köztük a Jungfrau és az Alpok legszebb és legnagyobb jégfolyama, az Aletsch gleccser képei teszik feledhetetlenné az Alpok csodálatos világát.

szeptember 17. A Bajor Alpok
Az Alpokat északi irányból megközelítve, az évenként megrendezésre kerülő passiójátékairól ismert és fafaragásokról híres Oberammergau, majd Garmisch-Partenkirchen következik, ahonnan kabinos felvonóval a német–osztrák határon emelkedő Zugspitze 2962 m magas csúcsára feljutva szép kilátás nyílik a Wetterstein hegység vonulataira. A Lech folyó partján épült Füssen városából közelíthető meg a II. Lajos bajor király álmait megvalósító királyi palota: Neuschwanstein. Az Alpsee fölötti sziklán épült kastély Bajorország egyik leglátogatottabb kastélya. Néhány kilométerrel távolabb, szép erdős környezetben áll a király másik kedvelt palotája, Linderhof.
október 1. Oberstdorftól Innsbruckig
Az Osztrák Alpok hegyvidékébe német oldalról mélyen belenyúlik a Kleinwalsertal vadregényes völgye, melyben a Breitach vágott mély szurdokot. A Breitachklamm csak egy oldalról közelíthető meg. Főútvonalaktól távol esik, ezért kevésbé látogatott, mint a Füssen környéki egyéb látványosságok. Mindezek ellenére érdemes felkeresni sziklafalba vájt útjait és vízeséseit. Visszatérve Ausztria területére a Plansee–Fernpass útvonalon közelítjük meg Innsbruckot, miközben kis kitérővel a Lech-völgyi Alpokba látogatunk.

október 15. Az Ötz-völgytől a Timmelsjochig
Innsbrucktól nyugati irányban haladva, kb. 45 km távolságban érjük el azt az útelágazást, amely az Ötz völgyébe vezet. A 3000 méteres hegyek között az emelkedő országút első állomása, a vidéknek is nevet adó városka: Ötz. A táj szépsége ugyan leköti figyelmünket, azonban nem mehetünk el néhány útbaigazító tábla mellett. Így Umhausennél egy mellékútra térve, kanyargós szerpentinen jutunk el Niederthai 1550 magasan fekvő kis panziójához, ahonnan egy szép gyalogtúrával érjük el a Stuibenfall több szakaszos festői vízesését. A kitérő után a főútvonalat követve magashegyi tájakon, messze az erdőhatár fölött, hófoltokkal tarkított hegyhátak között haladva érünk fel Ausztria és Dél-Tirol határán a 2509 m magas Timmelsjochra, ahonnan számos hajtűkanyar után az olasz oldalon az Edelweiss Hütte zárja az útnak ezt a szakaszát.

október 29. Bregenztől az Inn völgyéig
Az Alpok Ausztriához tartozó hegyvidékét nyugat felől, a Boden-tó irányából közelítjük meg. Kiindulópontunk a tó keleti szegletében Bregenz, amely a német, a svájci és a liechtensteini határ közelsége, valamint a tó északi és déli oldalának közúti, vasúti összeköttetése és nem utolsó sorban szerencsés fekvése révén komoly idegenforgalmat bonyolít le. Kulturális szempontból fesztiválvárosnak számít. Utunk a Bregenzi erdő 1000 méternél magasabb hegyei között indul. Feldkirch után, Bludenznél az Innsbruck felé vezető főútvonalról déli irányban letérve, a Montafon kétezresei között a „Silvretta” alpesi úton, az Arlberg vidékét megkerülve érünk vissza az Innsbruck felé vezető főútra. Vorarlberg és az Arlberg hágó környékének tájképi szépsége arra késztetett, hogy Bregenztől az Inn völgye felé a Bregenzi-erdő–Vorarlberg–Arlberg-hágó útvonalat is bejárjuk.

november 12. Liechtensteinből Svájcba
Az Ausztria és Svájc körüli barangolás során nem hagyható ki az Alpok világának mini állama,
a Liechtenstein Hercegség. A Boden-tóba igyekvő Rajna völgyében fekvő, mindössze 160 km2 területű ország Európa egyik adóparadicsoma. Utunk fővárosán, Vaduzon keresztül vezet Svájc felé. A II. szemeszter az Alpok Királynőjének, a Berni Alpokban emelkedő hegyóriásnak, a Jungfraunak, Svájc egyik emblematikus hegyvidékének bemutatásával fejeződik be. A Jungfraujoch Európa legmagasabban, 3454 m magasságban épült vasútállomása. Lauterbrunnenből indulva vonat közlekedik Kleine Scheidegg állomásig, ahonnan a több mint 100 éve üzembe helyezett fogaskerekű egy elképesztő technikai bravúrral megépített pályán viszi fel az utasokat az örök hó és jég birodalmába.