A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:szeptember 03, 2019

MI TEREM A CSALÁDFÁN? Előadások nem csak kezdő családtörténet kutatóknak. Előadássorozat a TIT József Attila Szabadegyetem és a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület együttműködésében

IDŐPONT: csütörtöki napok, 17:30
2 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 1 600 Ft

Manapság reneszánszát éli a családfakutatás: egyre többen szeretnék megismerni felmenőiket, keresik családjuk gyökereit vagy a ma élő hozzátartozókat, esetleg az elveszett „kutyabőrt”. Legtöbbeket a kíváncsiság hajt a származás felkutatására, de van, aki rég elveszett rokonait keresi, vagy háborúban elesett dédapjáról szeretne megemlékezni.
Amint hozzákezdünk a kutatáshoz, máris számtalan kérdés merül fel: kik azok a családfakutatók? Mire jó a családtörténet-kutatás? Hogyan kezdjem? Szinte semmit sem tudok a családomról – el lehet így indulni? Hogy kapcsolódik a helytörténet- és a családtörténet-kutatás? Mit tegyünk, ha valami szégyellni való titok derül ki? Mihez kezdjünk a régi iratokkal vagy a dédi régi fényképeivel?
Az előadás-sorozat végigvezeti a hallgatóságot a családkutatás fázisain, ahol módszertani segítséget és a felmerült kérdéseikre választ kaphatnak a kezdők és haladók, idősek és fiatalok egyaránt.


október 1.
Az összegyűjtött adatok, dokumentumok, fényképek rögzítése, rendszerezése. A családfaprogramok rövid ismertetése
Előadók: Sallainé Szuda Zsuzsanna, Kónya Zsuzsanna

október 15. Családfák készítése, egy családtörténet megírása
Előadó: Bárdossy Péter, Ari Ilona, Szalai Katalin