A szabadegyetem felsőszintű ismeretterjesztési forma, mely korszerű ismereteket nyújt a társadalomtudományok, természettudományok, művészetek és irodalom köréből.
Date:október 10, 2013

Réti Mária

Réti Mária
művészettörténész kutató, magyar-történelem szakos tanár

Születési hely, idő: Budapest, 1960. december 28.

Elérhetőség: 06-30-415-2412
email: maria.reti.@gmail.com

Előadásai:Tanulmányok
1975-79: Képző-és Iparművészeti Szakközépiskola
1982-85: ELTE Tanárképző Főiskolai Kar: magyar nyelv, irodalom-történelem szak
1985-1990: ELTE Bölcsészettudományi Kar: művészettörténet szak


Munkahelyek:
1989-1990: Visegrád, Mátyás Király Múzeum: muzeológus
1990-től: Kulturális Örökségvédelmi Hivatal: művészettörténész-kutató
1985-2000: Xantus János Idegenforgalmi Szakiskola idegenvezető-hostess szak: művészettörténet tanár
1990-1993: Soter-Line Oktatási Központ idegenvezető szak: művészettörténet tanár
1998-tól: Budapesti Divatiskola: művészettörténet tanár
2011:Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal: oktatási és statisztikai szakügyintéző munkatárs


Megbízásos oktatói és előadói tevékenység:
1985-1990: ELTE Tanárképző Főiskolai Kar Művelődéstörténet szak, művészettörténeti speciálkollégium
1985-2000: Xantus János Idegenforgalmi Szakiskola, idegenforgalmi menedzser
1988-1990: Soter Line Oktatási Központ Idegenforgalmi menedzser szak
1999-től: Budapesti Divatiskola stylist szak
2003-tól: Soter Klub: művészettörténet, kultúrtörténet, jobb agyféltekés rajztanfolyamok
2005: Ady Endre Művelődési Központ: „A piramisoktól Picassóig”- művészettörténeti sorozat
2006: Kőbányai Művelődési Központ: művészettörténet, kultúrtörténet
2006-2008: Bicskei Kastélyotthon: vallás- és kultúrtörténet
2005-től: Sopron Liszt Szalon: divat-stílus- és kultúrtörténet
2008-tól: Budapesti Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT Kossuth Klub): „Szépség,szerelem,erotika – A nő a művészetben” és „Kor-Képek” c. előadás-sorozatok (jelenleg is.)


A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában érettségiztem 1979-ben, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Főiskolai Karán magyar-történelem szakos tanári, ezt követően 1989-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karán művészettörténész diplomát szereztem. Kutatási területem a reneszánsz művészet, diplomamunkám a visegrádi királyi palota Mátyás-kori reneszánsz szobrászatának grafikai felmérése és művészettörténeti értékelése volt. A diploma megszerzése után előbb a visegrádi Mátyás király Múzeum muzeológusaként, 1990 óta az Országos Műemlékvédelmi Hivatal Nyilvántartási és Tudományos Osztályán művészettörténész kutatóként dolgoztam. Az ország műemléktemplomaiban az üvegablakok restaurálási szakvéleményezése külön szakmai területe volt hivatali munkámnak a Mátyás-templom 1995-ös megrongálódása óta. Részt vettem a visegrádi reneszánsz szoborművek rekonstrukciójában: a palota kőanyagának felmérése alapján előbb a palotakápolna tabernákulumának szobrászi másolata, majd a Magyar Millenium keretében az Egyesült Királyság kormányának támogatásával elkészülhetett a palota díszudvarán lévő reneszánsz vörösmárvány szökőkút, a Herkules-kút szobrászi másolata is. E munkáról Buzás Gergely régész, és Szőnyi Endre kőszobrász-restaurátorral közösen a „Giovanni Dalmata Herkules-kútja a visegrádi királyi palotában” címmel reprezentatív kötet jelent meg a Tájak Korok Múzeumok és az Egyesült Brit Királyság támogatásával 2001-ben magyar és 2002-ben angol kiadásban. 2010-ben „Pannon múltnak kútja” címmel megírtam saját önálló munkámat, mely visegrádi kutatásaimat, valamint a grafikákat és rekonstrukciókat reprezentatív albumban mutatja be, a Tiara Kiadó gondozásában 2011. január 22-én jelent meg.

A művészettörténeti-kutatói pálya mellett művészettörténetet tanítok különböző intézményi keretek között: az ELTE Tanárképző Főiskolai kar Művelődéstörténeti szakán egyetemi évem alatt, a Xantus János Idegenforgalmi Szakiskola technikusi tagozatán 15 évig tanítottam, a Budapesti Divatiskola stylist-képzésében 1999-től művészettörténetet tanítok.
Több helyen tartottam kultúrtörténeti előadás-sorozatokat, pl. a Kőbányai Művelődési Központban, az Ady Endre Művelődési Központban, a Soter klubban, a soproni Liszt Szalonban, a Budapesti Ismeretterjesztő Társulat (TIT) szervezésében különböző tematikában. Fontosnak érzem a kultúrtörténeti-művelődéstörténeti kérdéseket, érdekességeket bemutató előadásokat, amelyek nemcsak szakmai, hanem szélesebb közönség érdeklődésére építenek. A témakör rendkívül változatos: a művészet nagy mestereit, művészéletműveket, korszakokat ismertetnek. Egyes nagy kiállításokhoz is kapcsolódom ismeretterjesztő előadásaimmal. (A Szépművészeti kiállítása kapcsán Van Gogh, Mucha. A témák azonban az aktuális ünnepeket is követik.

A rajz is visszatért ismét pályámon, öt éve vezetek (jobb agyféltekés) rajztanfolyamokat az érdeklődők számára, ezek célja nemcsak az egyéni képességek fejlesztése, hanem a kreativitás és művészi érzékenység kialakítása is mindenkiben, aki közelebb akar kerülni a gyakorlati oldalról is a művészet megértéséhez, és a múzeumok és könyvek nyújtotta elméleti ismeretek mellé a rajzolás, az alkotói folyamat élményét is szeretné megtapasztalni.
2011-ben kerültem jelenlegi munkahelyemre a Közigazgatási és Igazságügyi Központba.