KOR-KÉPEK

Őszi évadunkban a fáraók földjén és reneszánsz városokban teszünk csodálatos utazásokat: kutatjuk a piramisok rejtélyeit és legendáit, és az egyiptomi műkincsek műemléki helyreállításába is bepillantunk. Az ókorból a reneszánsz világába utazunk tovább: Toszkána, a reneszánsz művészet és a Mediciek kincseit ismerhetjük meg.

Szerelmes festők ecsettel festett vallomásaiból ezúttal Rembrandt művészetét ihlető „szerelem asszonyát” és a róla készült remekműveket csodáljuk. „Saskia piros virággal” minden szerepben ugyanaz: Flóra, Delila és Danaé, az életre szóló, lenyűgöző és lefegyverző élmény a festő és – művein át – a mi számunkra is. 

Új minisorozat indul az őszi éved előadásaiban Mesterek, művek, mesterművek címmel, melyben az alkotások kapcsán egy-egy kérdéskört, művészi problémát járunk körül. Ezúttal januári ünnephez közeli a témaválasztás, Jézus keresztelése kapcsán: „Vízkereszt, vagy amit akartok”.

Majd a tükrökbe pillantunk, amelyek nemcsak a látott valóságot mutatják: az élethűség és realizmus remekművein csodáljuk meg mindazt, „ami becsapja a szemet”.


7 alkalom

Részvételi díj: 7.000 Ft
Szerdai napok, 17:30 óra

Előadó: Réti Mária ,
művészettörténész

Előadások:

október 16.             Rejtélyek és legendák. Giza és a piramisok titkai (nemcsak Egyiptomban!).

október 30.              Csodálatos utazás. „Egyiptománia” és a XX. szá­­zadi műemlékvédelem egyik (piramis mé­re­tű) csúcsa: Abu Szimbel és Philai megmentése.

november 13.          Csodálatos utazás. „Toszkána-mánia”: Toszká­na városai, Firenze (és persze a Mediciek) kincsei.

november 27.          Vallomás ecsettel. Danaé, Delila, Flóra – és mind ugyanaz a nő: „Saskia piros virággal”. Egy halhatatlan szerelem, mely halhatatlan művek ihletője egy halhatatlan mester, Rembrandt művészetében és tragikus életében.

január 8.                 Mesterek, művek, mesterművek új mini­so­ro­zat. „Vízkereszt, vagy amit akartok”: variációk a „Jézus keresztelése” témára.

január 22.               Mesterek, művek, mesterművek. Mit látunk a tükörben (és a képben)? A téma legizgalmasabb példái Jan van Eyck nászszobájának házaspárjától az udvarhölgyekig Velázquez műtermében.

február 5.                Ami becsapja szemet. Légy a képkereten, ablak és kupola (ami nincs is ott), és Szupermarket lady (bevásárlókocsival) – realizmus és hiperrealizmus a művészetben.

Következő előadások:

Ma

Korábbi Események

EGYETEMES MŰVÉSZETTÖRTÉNET

Az osztrák és a magyar képzőművészet jelentős alkotásai és mesterei Előadó: Ludmann Mihály, művészettörténész

EGYETEMES MŰVÉSZETTÖRTÉNET

A barokk és késő barokk építészet Magyarországon Előadó: Ludmann Mihály, művészettörténész