HALLGASSUK ÉS NÉZZÜK EGYÜTT!

 

A „Hallgassuk és nézzük együtt!” című sorozat a 2024/25. tanévben is olyan zenés filmeket ígér, melyekben megjelenik a zene varázsa.

Életünket keresztülkasul szövi a zene, a bölcsőtől a sírig (vagy még azon is túl). A zene, ami az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, amely ősibb, mint a nyelv. Még írni se tudott az emberiség, amikor a hang és a szó hatalmába kerítette.” (Szabolcsi Bence  zene- és művészettörténész)


7+1 alkalom

Részvételi díj: 7.000 Ft
Pénteki napok, 14:30 óra

Előadó:
Zelinka Tamás zenetanár, szerkesztő

Előadások:

október 25.             Zenevarázs

„A zene ereje képes a vadállat megszelídítésére. Képes meglágyítani a sziklákat és meghajlítani a göcsörtös vén tölgyet.” (W. Congreve XVII–XVIII. századi angol drámaíró és költő)
Gluck: Orfeusz és Euridiké; W. A. Mozart: A varázsfuvola; Kodály Zoltán: Vejnemöjnen muzsikál

november 8.            Tűzvarázs
A görög mitológiában a tüzet Prométheusz lopta le az égből az embereknek, és ő formálta az első embert, lelket lehelve belé.
Beethoven: Prométheusz teremtményei;
R. Wagner: Walkür, Tűzvarázs;
Verdi: A trubadúr, Máglya-ária;
I. Stravinsky: A tűzmadár

november 22.          Szent Cecília
November 22. Cecília napja. Szent Cecília III. századi római szentként tisztelt szűz és vértanú. Őt tekintik a zene védőszentjének.
Vivaldi, J. S. Bach, W. A. Mozart, F. Schubert, G. Rossini, G. Verdi, I. Stravinsky, Kodály Zoltán és Hidas Frigyes egyházzenei művei

november 29.          Puccini-varázs
Az első befejezett operától (Lidércek, 1884) a befejezetenül maradt utolsóig (Turandot, 1924).
Giacomo Puccini az egyik legkedveltebb operaszerző. Műveinek legtöbb szereplője hétköznapi ember, akiket nagy szenvedélyek és érzelmek jellemeznek.

december 6.            A három tenor karácsonya (AJÁNDÉK!)
José Carreras, Plácido Domingo és Luciano Pavarotti Bécsben (Konzerthaus, 1999. december 23.).

január 10.               Keringő-varázs

A társastáncok közül a keringőnek van a legrégebbi hagyománya. A tánctörténészek többsége a keringőt a dreher és a landler táncokhoz vezetik vissza. A körtáncot a német és osztrák nép táncmester nélkül tanulta, és egymást átkarolva, egymást körül forogva táncolta. A keringő népszerűségét remekül mutatja, hogy a zenetörténet legnagyobbjait is remekművek megírására ihlette.
M. von Weber, F. Chopin, J. Brahms,
Liszt Ferenc, Lehár Ferenc, G. Verdi, M. Ravel, ifj. J. Strauss

január 24.               A magyar zene varázsa
A legkiválóbb magyar szerzők (Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Lehár Ferenc és Kálmán Imre) műveiben erős a verbunkos zene hatása.

február 7.                Balett-varázs
Ernst Theodor Amadeus Hoffmann a német romantika egyik kiemelkedő írója, aki egyúttal komponista, zenekritikus, karmester, jogász, grafikus és karikaturista is volt, s aki az Amadeus keresztnevet művészi eszményképe, Wolfgang Amadeus Mozart után vette fel. Műveit szellemekkel és kísértetekkel népesítette be, és a leghétköznapibb dolgokat is borzongatóan tudta megeleveníteni. Történetei nyomán született Csajkovszkij: A diótörő, Adam: Giselle, Delibes: Coppélia és Offenbach: Hoffmann meséi című műve.

Következő előadások:

Ma

Korábbi Események

EGYETEMES MŰVÉSZETTÖRTÉNET

Az osztrák és a magyar képzőművészet jelentős alkotásai és mesterei Előadó: Ludmann Mihály, művészettörténész

EGYETEMES MŰVÉSZETTÖRTÉNET

A barokk és késő barokk építészet Magyarországon Előadó: Ludmann Mihály, művészettörténész