AMERIKA ŐSLAKÓINAK NAGY KULTÚRÁI

Amerika őslakóit Kolumbusz tévedése alapján nevezzük indiánoknak, hiszen a nagy hajós azt hitte, Indiába jutott el. Nyomában hamarosan aranyra és ezüstre éhes gyarmatosítók érkeztek. Lerombolták a ragyogó azték fővárost, elpusztították a maják felbecsülhetetlen értékű kódexeit, és Machu Picchu is csak a véletlennek köszönheti fennmaradását.
A nagy birodalmakkal eltűnt egy emberáldozatokat követelő vallás, leigázott népeik az európai hódítók segítségére siettek. Az indiánok kultúrája azonban szerencsére nem semmisült meg. Két nagy kulturális régió területén az egymás közelében, illetve egymást követően élő népcsoportok kiemelkedő jelentőségű, évezredekig létező civilizációkat hoztak létre.
A mezoamerikai kultúra a majákkal és az aztékokkal, az andoki az inkákkal ért tetőfokára, döntően a mai Mexikó, illetve Peru területén. Az előadás-sorozatban az indiánokkal és a két nagy civilizációval történő általános ismerkedés után külön alkalmat szentelünk a majáknak, az aztékoknak és az inkáknak, végül arról is szó esik, hogy mi történt a gyarmatosítás óta a Mexikóban és Peruban élő indiánokkal, illetve hogyan járultak hozzá a konkvisztádorok a két ország vegyes kulturális örökségéhez.

 

 


5 alkalom

Részvételi díj: 5.000Ft
Szerdai napok, 15:00 óra

Előadó: Kapitánffy Krisztina

Előadások:

november 8.  Óriásfejek és Nazca-vonalak
Az indián civilizációk megszületése, az olmékok, zapotékok és Teotihuacan öröksége, a Paracas kultúra múmiái és a Nazca-vonalak

november 22.  Kukoricából gyúrt emberek
Közel 3000 év szellemi és kézzel fogható, meglátogatható maja öröksége naptár, írás, paloták, piramisok, szobrok és festmények, sőt a csokoládé alakjában

december 6.   A fügekaktuszon ülő sas
Az aztékok tökéletesen szervezett társadalma és ragyogó fővárosa, Tenocstitlan

január 17.   Machu Picchu meséi
A Kolumbusz előtti Amerika legnagyobb (inka) birodalmának alig száz éves tündöklése

január 31.   Mexikó és Peru a gyarmatosítástól
napjainkig

Következő előadások:

Ma

Korábbi Események

EGYETEMES MŰVÉSZETTÖRTÉNET

Az osztrák és a magyar képzőművészet jelentős alkotásai és mesterei Előadó: Ludmann Mihály, művészettörténész

EGYETEMES MŰVÉSZETTÖRTÉNET

A barokk és késő barokk építészet Magyarországon Előadó: Ludmann Mihály, művészettörténész