Gasztronómia, természeti tudás, városi hagyományok, ipari örökség

 

ÉLŐ ÖRÖKSÉG Gasztronómia, természeti tudás, városi hagyományok, ipari örökség

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága és a TIT Kossuth Klub Egyesület közös sorozata

Idén ünnepeljük az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezmény 20 éves fennállását, melynek elsődleges célkitűzése az élő örökségek lokális, regionális, nemzeti és nemzetközi szinten való megőrzése, továbbadása.

Előadás-sorozatunk célja az egész országot behálózó szellemi kulturális örökségek jelentőségének tudatosítása, népszerűsítése. Örökségeink megismerése által lehetőségünk nyílik a bennünk élő örökség felfedezésre és saját magunk önmeghatározására. A szellemi kulturális örökség dinamikus, képes a változásra és a fejlődésre, ahogyan generációról generációra öröklődik. Megalapozza az identitástudatunkat, és összeköt bennünket a múltunkkal, egymással, valamint a szélesebb világgal.

Az ismeretterjesztő előadások során egy-egy meghívott szakértő bemutatja a témához kapcsolódó kultúrtörténeti hátteret és a szellemi kulturális örökségelemet, ezenfelül a közösség tagjai mesélnek arról, hogyan jelenik meg mindennapi életükben az általuk gyakorolt hagyomány.


4 alkalom

Részvételi díj: 4.000 Ft
Szerdai napok, 17:00 óra

Témavezető: Dr. Csonka-Takács Eszter néprajzkutató, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója, az UMNB Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke

Előadások:

október 11.  Gasztronómia mint szellemi örökség
Dr. Bereczki Ibolya néprajzkutató, muzeológus + a karcagi birkapörkölt hagyományát gyakorló közösség képviselője

november 8.  Természeti tudás mint szellemi örökség
Kothencz Kelemen néprajzkutató, muzeológus + a kisszerszámos halászok közösségének
képviselője

január 17.   Városi hagyományok mint szellemi örökség
Dr. Bali János néprajzkutató, kulturális antropológus + a selmeci diákhagyományokat gyakorló közösség képviselője

február 14.  Ipari örökség
Arkhely Fruzsina történész, muzeológus + Borsodnádasdi molnárkalács sütést gyakorló közösség képviselője

Következő előadások:

Today