Szellemi úton megelevenedő tájakon

HALHATATLAN KULTÚRA

Eleink annyi csodát hagytak ránk: remekművek, épületek, városok őrzik emberöltők múltán is alkotóik tehetségét, egyetemes igazságokat jelenítenek meg és továbbgondolásra késztetnek. Értő szemmel, vezetővel nézve a látottak életre kelnek és mesélni kezdenek. Előtűnnek életutak, géniuszok, izgalmas összefüggésekkel teli korszakok. E szemeszterben szakértő előadóinkkal ismét olyan tájakat barangolunk be gondolatban, amelyek kulturális örökségünk részei, a művelődéstörténet magyar vonatkozású fejezetei,  illetve idei emlékévekhez kapcsolódnak.

A sorozat a tematikus és tanulmányutakat szervező Anima Travel koncepciója alapján jön létre.

 

II. félév
4 alkalom

Részvételi díj: 4.000 Ft
Keddi napok, 17:30 óra

Témavezető: Békefi Anna kulturálisturizmus-szakértő

Előadások:

március 5.               Madagaszkár – édeni szépség és a harmadik világ

Madagaszkár neve izgalmasan és egzotikusan hangzik, a valóságban pedig ha lehet, még izgalmasabb hely. Sokan endemikus állat- és növényvilágáról ismerik a „nyolcadik kontinenst”, van, aki gyönyörű tengerpartjait emeli ki, és világhírű a helyi rum és vanília. Előadónk nagyon sokszor járt már a szigeten, és éveken át dolgozott ott, vetített képei és tudása feltárja előttünk a malgas kultúra mélyebb rétegeit is. Hallunk Benyovszkyról, az Afrika és Ázsia mozaikjaként együtt élő 18 népcsoportról, a nyelvekről, máig éltetett ősi hagyományokról és a szinkretikus hitvilágról. Így tárul fel előttünk a világ egyik érintetlen szeglete, ahova – akár gondolatban is – ellátogatni egyszerre felfedezés, kaland és tanulás, magával ragadó tradíció, spiritualitás és időutazás.

Előadó: Somogyi Orsolya idegenvezető

 

 

április 16.                Téboly és zsenialitás – II. Lajos király építkezései Bajorországban

A történelem egyik legszeszélyesebb uralkodója nem vett részt a politikában, és ki nem állhatta a háborúkat, helyette szenvedélyesen adózott a művészetek oltárán, napjait és életét mesevilágban élte, vagyonát csodapalotákra és zenére költötte. „Háborodott elméje” csodálatos kastélyokat, Richard Wagner mecénásaként pedig páratlan zenei élményeket ajándékozott a világnak. De valóban őrült volt-e II. Lajos, vagy csak szenvedélyesen hódolt annak, ami számára az élet értelmét adta? Keressük meg együtt a válaszokat!

Előadó: Békefi György építész, idegenvezető

 

május 28.                Varsótól a Mazuri-tóhátságig – Lengyelország arcai

Megmutatjuk Önöknek, mi van Krakkón túl! Az idei Chopin-emlékévben feltétlenül figyelmet fordítunk a Canaletto-festmény nyomán újjáépített Varsóra, elidőzünk Dél-Lengyelország magyar emlékeinél, és mesélünk olyan híres szépségekről, mint a Mazuri-tórendszer, és olyan kuriózumokról, mint a lengyelországi sivatag! Előadónk kiválóan beszél lengyelül, ott tanult, rendszeresen kísér Lengyelországba utazókat, belülről ismeri, szereti a kultúrát, tájat.

Előadó: Bodó Péter idegenvezető

 

június 4.                  Születés és halál – indiánok és tradíció a sokszínű Mexikóban

70 éve született Coyoacánban, a Kék Házban a híres festőnő, Frida Kahlo. Ez az évforduló inspirálta az Anima Irodát egy mexikói előadás megszervezésére, amely során az ország gazdag és sokrétű szellemi múltját, örökségét szeretnénk bemutatni. Fontos szála ennek a szövetnek az őslakos indiánok kultúrája, hitvilága, beleértve az ősök tiszteletét, a mexikóiak halálhoz való viszonyát. Előadónk néprajzi tudással, tereptapasztalattal, az indiánok között töltött idő történetei által avat be bennünket ebbe a rejtett világba, amely ismerete nélkül Mexikóról csak felületes képünk lehet.

Előadó: Mihályfi Márta kulturális antropológus, dúla

Következő előadások:

Today