Szellemi úton megelevenedő tájakon

HALHATATLAN KULTÚRA Szellemi úton megelevenedő tájakon

Eleink annyi csodát hagytak ránk: remekművek, épületek, városok őrzik alkotójuk tehetségét emberöltők múltán is, egyetemes igazságokat fejeznek ki, és továbbgondolásra késztetnek, gazdagítanak. Értő szemmel, vezetővel a látottak életre kelnek, és mesélni kezdenek. Előtűnnek életutak, géniuszok, izgalmas összefüggésekkel teli korszakok. E szemeszterben szakértő előadóinkkal olyan témákat, tájakat barangolunk be gondolatban, amelyek UNESCO szellemi kulturális örökségünk részei, a művelődéstörténet magyar vonatkozású fejezetei, illetve idei emlékévekhez kapcsolódnak. A sorozat a tematikus és tanulmányutakat szervező Anima Travel koncepciója alapján jön létre.

 


4 alkalom

Részvételi díj: 4.000 Ft
Keddi napok, 17:30 óra

Témavezető: Békefi Anna
kulturálisturizmus-szakértő

Előadások:

október 17.  Tel-Aviv és Izrael – avagy a Születés Templomától a Bauhausig
A Szentföld évezredes történelme, de közelmúltja is ezernyi érdekes történetet mesélhet az érdeklődőknek, az odalátogatóknak. Ezek a történetek azonban sokszor alig észrevehetők, olykor csak „lábjegyzetben” találhatóak meg. Előadónkkal sorra veszünk rejtett érdekességeket, kulturális összefüggéseket, hogy a közismert látnivalók mellett a városok kortárs arcát is megismerjük. Így választ kapunk arra, miért éppen Tel-Aviv lett a Bauhaus „fehér városa”.
Előadó: Rokolya Péter idegenvezető

november 28.   Afrika a sztereotípiákon túl
Tanzániai önkéntes projektek és utazások során szerzett tapasztalatok, élmények alapján ismerkedhetünk maszájok, csaggák és más helyi népek kulturális emlékeivel és modern mindennapjaival. Kittenberger Kálmán mellett több híres magyar utazó írásait is felidézve próbáljuk megismerni és megérteni az afrikai emberek kapcsolatát velünk, fehér „hódítókkal”.
Előadó: Papp Zoltán afrikai önkéntes

január 9.  Luther nyomában Németország világörökségi helyszínein
Szellemi és turisztikai utazás is, ha az ember felkerekedik Türingia és Szász-Anhalt UNESCO világörökségi helyszíneit felkeresni. Eisleben, Wittenberg, Erfurt, Wartburg vára, Weimar – gyönyörű helyszínek évszázados katedrálisokkal, várakkal, favázas patrícius házakkal. A külső szépséget pedig áthatja az 500 évvel ezelőtt indult lutheri reformáció, amely hatalmas formálóerővel járta át a korabeli világot, nyelvet, művelődést.
Előadó: Békefi György építész, idegenvezető

 

február 6.  Szent László emlékezete erdélyi freskókon
A magyar történelem egyik legnagyobb alakja, Szent László király legendája számos középkori freskón megjelenik. A híres képsor minden művész kifejezésmódjában finom egyediséggel ölt testet, hatalmas élmény összehasonlítva elmerülni bennük. Az előadásban felfűzzük az erdélyi helyszínek, köztük csodálatos szász erődtemplomok legszebbjeit Kilyéntől Gelencén át Almakerékig.
Előadó: Gondos Béla könyvterjesztő, művelődéstörténeti előadó

Következő előadások:

Today

Latest Past Events