Halhatatlan kultúra

Szellemi úton megelevenedő tájakon

HALHATATLAN KULTÚRA Szellemi úton megelevenedő tájakon

Eleink annyi csodát hagytak ránk: remekművek, épületek, városok őrzik alkotójuk tehetségét emberöltők múltán is, egyetemes igazságokat fejeznek ki, és továbbgondolásra késztetnek, gazdagítanak. Értő szemmel, vezetővel a látottak életre kelnek, és mesélni kezdenek. Előtűnnek életutak, géniuszok, izgalmas összefüggésekkel teli korszakok. E szemeszterben szakértő előadóinkkal olyan témákat, tájakat barangolunk be gondolatban, amelyek UNESCO szellemi kulturális örökségünk részei, a művelődéstörténet magyar vonatkozású fejezetei, illetve idei emlékévekhez kapcsolódnak. A sorozat a tematikus és tanulmányutakat szervező Anima Travel koncepciója alapján jön létre.

 


4 alkalom

Részvételi díj: 4.000 Ft
Keddi napok, 17:30 óra

Témavezető: Békefi Anna
kulturálisturizmus-szakértő

Előadások:

február 21.  A világhírű ennai körmenet és Szicília művészeti kuriózumai
Már Goethét is lenyűgözte, milyen egyedülállóan ötvözi és sorakoztatja fel a sziget a görög, római, normann, arab kultúra mesterműveit. Szicílián a halászfalvak, bájos középkori városok és a kiérlelt barokk különleges településszövetet alkot. Nyelvében, szokásaiban évszázadok hagyományát őrzi, köztük a nagyhét UNESCO által számon tartott eseményeit.
Előadó: Békefi Anna kulturális turisztikai szakértő

március 21. Színháztörténet és színházturizmus – Medgyaszaytól Palladióig
Új irányok a kulturális turizmusban, amelyek gazdag történetiséggel kínálnak élményeket, összekapcsolva irodalmat, zenét, színészi játékot és gyönyörű tereket több évszázadostól a kortársig. Az előadásban a legszebb belföldi és nemzetközi helyszínek kelnek életre, utazásra inspirálva.
Előadó: Tolnai Edina színháztörténész

április 18.  A Napút színein – Csontváryval a Balkánon
A magyar művészettörténet különc, magányos egyénisége máig hat képein és írásain keresztül. Az életút és a gyűjtemény megmenekülésének története mellett az előadás különlegessége, hogy bemutatja a pontosan beazonosított helyszíneket, szemszöget, ahol az életmű Dalmáciához és Bosznia-Hercegovinához köthető remekei készültek.
Előadó: Szántó Mária idegenvezető

május 16.  Petőfi és Erdély
Nászúttól a szabadságharcig követjük Petőfi Sándor útját, életének fontos helyszíneit a Partium és Erdély történelmi tájain a Petőfi200 emlékév alkalmából. Szó lesz a reformkor kapcsolódó érdekességeiről, irodalmi barátságokról, Arany János alakjáról.
Előadó: Csender Levente József Attila-díjas író

Következő előadások:

Today