Kor-Képek

KOR-KÉPEK

Művészettörténeti rendhagyó sorozatunk, a Kor-képek már ismert tematikájú mini-sorozatain belül a Legenda és mítoszok előadásában ismét a mitológia rejtélyeit kutatjuk, ezúttal egy olyan istennő történetein keresztül, aki maga volt a szerelem és a szépség: Aphrodité, az örökké megújuló istennő örökifjú ábrázolásai.Az elmúlt évadban vadonatúj sorozattal bővült kínálatunk: a „Nem a ruha teszi…” (?!) sorozat divattörténeti áttekintés, de társadalmi-kortörténeti megközelítésben is „mustrálja” az öltözék szerepét. A folytatásban a lovagkor és a reneszánsz gáláns urainak és szépséges hölgyeinek öltözködése lesz a témánk.
A Rajzművészet – szem és kéz sorozatban a látvány leképezését mint társadalmi és lélektani kifejezőeszközt vizsgáljuk, és folytatjuk a reneszánsz zseniális mestereinek műveinek elemzését.
A Csodálatos utazás során – ha már reneszánsz ruhát öltünk – visszautazunk a Mediciek Firenzéjébe, azon belül is a palotájukba, ahol varázslatos képek vezetnek minket a múltba a háromkirályok ösvényein.
Végül ezúttal sem marad el a szinte kötelező virtuális tárlatvezetésünk a Szépművészeti Múzeum idei szenzációját jelentő El Greco című kiállításáról a szokásos évadzáró, kiállítást bemutató előadásban.

 

II. félév
8 alkalom

Részvételi díj: 8.000 Ft
Szerdai napok, 17:30 óra

Réti Mária
művészettörténész

Előadások:

február 22.  Legenda és mítoszok – mitológia és művészet. Aphrodité, az örökké megújuló szűz istennő

március 8.  „Nem a ruha teszi…”(?!) Nőnapi ünnepi előadásunk alkalmával a középkor gáláns urai és elegáns asszonyai jelennek meg a csodálatos gótikus dómok szobraiban

március 22.  Rajzművészet – szem és kéz. A reneszánsz ember új szemléletmódja a világ szépségeinek látható ábrázolásában

április 5.  Rajzművészet – szem és kéz. Húsvét után a láthatatlan misztérium megközelítésével próbáljuk megjeleníteni azt, akit annyiféleképp ábrázoltak: Jézus arca a leplen és a festővásznon

április 19.  „Nem a ruha teszi…”(?!) Az öltözködés és divat: a reneszánsz színes világában ezúttal Botticelli lesz a „divattervezőnk” (és sokan mások)

május 3.  Csodálatos utazás Itáliában. Botticelli és a Mediciek firenzei palotája

május 17.  Pünkösd. A Szellem lángjai: a téma megjelenése a művészetben és kiteljesedése El Greconál

május 31.  Virtuális tárlatvezetés a Szépművészeti Múzeumban nemrég látható El Greco-kiállítás kapcsán

Következő előadások:

Today

EGYETEMES MŰVÉSZETTÖRTÉNET

A Sixtus-kápolna festői programja és alkotói 1482-ben Előadó: Ludmann Mihály művészettörténész