Városnéző séták

Európa II. félév

VÁROSNÉZŐ SÉTÁK Európa II. félév

 

 II. félév
6 alkalom

Részvételi díj: 6.000 Ft
Szerdai napok, 14:30 óra

Előadó: Kiss Imre Károly
idegenvezető, szakíró, történész, tanár

Előadások:

február 15. Szentpétervár, „Észak Velencéje”
A svédeket legyőző Nagy Péter és a finneknek szabadságot adó Lenin városa. A modernizáló „nyugatos” cár természete, erődje, Admiralitása, múzeuma, a szintén „nagy”természetű Katalin Ermitázsa, a „bolsevikok” Aurórája, Szmolnija világtörténelmet és művészettörténetet írt. A Néva csatornái, nyitható hídjai, a Szt. Izsák templom, a Bronzlovas, Carszkoje Szelo és Petrodvorec barokk palotái, szökőkútrendszerei lenyűgözőek. Megható Puskin-Csajkovszkij Lenszkije, Sosztakovics szimfóniája, a Hősök temetője a „Hősi város”-ban.

március 1.  Tallinn, Riga, Vilnius – a balti fővárosok
Tallinn: az észtek bájos középkorias főváro­sa a szovjet időkben a birodalom legpatinásabb műemlékvárosa volt. A várban a német, a Szt. Birgitta kolostorban a svéd korszak nyomait láthatjuk. A baltiak kóruskultúráját az Dalosmező (énekstadion) is reprezentálja.
Riga: A dal a lettek fővárosáról ősi lív nyelven szól. A hajdani Hanza-városban még a raktárak is művésziek. A város fő nevezetessége a skanzen. Híres még a „Lett Lövészek Múzeuma”.
Vilnius: A vártorony, az egyetem a Jagellók és Báthori István litván–lengyel–magyar kapcsolataira emlékeztetnek. A Szent Anna-templomot az orosz földre masírozó Napóleon – mint mondta –, a tenyerén vitte volna Párizsba, ha tehette volna. Mackevič városa.

március 29.  Moszkva
A Kreml templomainál hallhatjuk a Borisz Godunov harangzúgását. A Tretyakovban és a Puskin Múzeumban a képekben, a Bolsojban a Hattyúk tavában gyönyörködhetünk. Az Arbat környéke és a város átalakult. Az óriástemplom és az óriásszobor láttán meggyőzödhetünk: ezek is a régi-újat képviselik. A Moszkva-parti esték is mások, mint a szocializmusban. A Vörös tér még a régi, ám a GUM belülről már nem. A mauzóleum még áll.

április 12.  Kijev
A viking alapítású város Oroszország bölcsője, „az orosz városok anyja”. Moszkva alapítója, Hosszúkezű György is az aranyozott kupolájú Kijevi barlangkolostor (Pecserszka Lavra) egyik kolostorába temetkezett. A Dnyeperre néző Szt. Vlagyimir szobránál Szt. Gellértünkre és dinasztikus kapcsolatainkra gondolhatunk. Az Aranykapu és a szovjet korszak építményei harmóniában vannak. A tiszta, rendezett város a testvérháborúban csak csekély kárt szenvedett eddig.

április 26.  Isztambul
„A világ második legszebb fekvésű városa” címért versenyben van Stockholmmal is. A két kontinensen elterülő hajdani Konstantinápoly bizánci görög, majd török emlékei megférnek egymással. Az Hagia Szophia Szt. László lányának mozaikjával, a Kék, a Szultán- és más mecsetek, a Topkapi Szeráj, a Dolmabahçe palota az Aranyszarv-öböl és a Boszporusz partján csodás látványt nyújtanak. A hidakról nem is beszélve. A látvány a Dolly Rollt is elbűvölte.

május 10.  Bécs
A törökök pusztításától a felmentő lengyel–litván hadak megóvták 1683-ban a Stefankirche körül kiépülő császárvárost. Tovább épülhetett a Hofburg, felépülhetett a barokk Belvedere, a Schönbrunn, kiépülhetett a Ring Mozart és Strauss szobraival. Az ő zenéjükkel is keringhetünk az egyéb látnivalók közt, pl. Hundertwasser házain, Klimt festményein töprengve a grinzingi kocsmák sramlizenekaráiig. Foglalkozunk a jelentősebb magyar vonatkozásokkal is.

Következő előadások:

Today